Пикси Стойкович: Трябва да ни е страх от всеки съперник, играем в най-трудната група

Сръбският национален отбор се събира днес в Стара Пазова, а наставникът му Драган Стойкович се обърна към феновете. Пикси отговори на всички въпроси, свързани с предишното световно първенство, европейско първенство, квалификациите, в които съперник на сърбите е и България, състава на националния отбор, играчи, които не са в списъка.

Обзорът на Световното първенство по футбол и емоциите след него Стойкович определи така: "Бях разочарован, но не видях никаква трагедия. В спорта няма трагедия. Ние нямахме този спортен късмет, който е необходим, за разлика от някои други национални отбори, за които късметът беше добър приятел. Бях разочарован, направих задълбочен анализ на всичко - от това пътуване до Бахрейн, всяка тренировка... Аз съм отговорен човек, няма причина някой да се крие. Излязох пред вас, за да кажа какво имам. Аз нося отговорността и съм най-отговорният, затова направих подробен отчет за всичко от първия до последния ден. Отговорността е моя."

Според него групата за евроквалификациите не е толкова лесна: "Склонни сме малко да идеализираме нещата. Да си понякога нереален, е да гледаш твърде много през емоциите. Не мисля, че сме фаворити в групата! Какво казват хората за лесната група? Нека си говорят, това е тяхно право. Знам, че хората са разочаровани от предишния резултат, но ние обръщаме нова страница. Това е много важно сега. Трябва да правим хората щастливи и доволни и да ги накараме да дойдат на мачовете на националния отбор".

Той коментира и избора на таланта Байчетич да играе за Испания или за Сърбия: "Всичко това се случва твърде бързо за едно 18-годишно хлапе. Знаете цялата история за него, майка му е от Испания, баща му е наш... Имах разговор с него, разбира се. Какво е моето лично мнение - той не е готов в този момент да играе нито за Испания, нито за Сърбия. Ние няма да се предадем. Ще видим какво ще е решението.

Неманя Максимович е играч, който има пълното ми доверие. Доказан играч, няма нужда да се доказва. Това, че го няма за тези два мача, не означава, че няма да го има за следващото събиране. И той го знае добре.

Много е хубаво, че убедихме такъв талант като Лазар Самраджич да избере Сърбия пред Германия. Сега зависи от него да оправдае очакванията, но лека-полека, без натиск, нека сега да не очакваме от него чудо. Ходих на мача между Милан и Удинезе... И отидох там заради малкия Лазар. Този контакт датира от тогава, имахме още един по-късно и се разбрахме да се чуем и видим през март. Направих всичко възможно, като разговарях с него и баща му. Мисля, че това е голямо и красиво нещо за сръбския футбол. В крайна сметка това беше тяхно решение"

Той се върна на групата на евроквалификациите: "Според мен много трудна група! И няма да позволя на никого да каже, че е лесна група! Това е най-трудната група за мен! Ако някой си мисли, че мачът срещу Литва е лесен, той е в голяма беда. Трябва да се страхуваме от всеки отбор в групата, но не страх да ни счупи краката, а уважение! Няма значение как се казва съперникът.

Всеки мач е буквално финал за Сърбия! Не искаме да разочароваме. От нас зависи много, ще влезем максимално концентрирани и мотивирани. Първата стъпка е да победим Литва и това е всичко, с което сме се ангажирали. Да вървим стъпка по стъпка. Всички знаем, че не сме ходили на Европейско първенство от 24 години, искаме да нарушим тази традиция. Ще имаме шанс, всичко зависи от нас. Докладът за здравето на играчите е доста добър и това ме радва. Целият отбор трябва да се защитава и целият отбор трябва да атакува. Направихме анализ, видяхме къде са грешките, знаем какво трябва да направим, за да коригираме нещата, които сме направили лошо.

Дължа извинение на нацията ни. Особено и най-вече на тези хора, които бяха в Доха и ни оказаха невероятна подкрепа. Донякъде ги разочаровахме като резултати..."

Днес стана ясно, че Марко Дмитрович се сбогува със Сърбия, а Пикси коментира казуса така: "Преди дни ни съобщи, че се сбогува с националния отбор. Той иска да се посвети на клубните задължения. Искам да му благодаря за всичко, което направи за националния отбор. Това е негово решение. Предполагам, че се бори да бъде номер едно на вратата на Севиля. Според него има достатъчно млади вратари, на които трябва да дадем шанс и толкова. Това е истината, която ви казвам. Вратарят Ковачевич ще бъде поканен веднага щом документите са готови. Най-важното е, че получихме потвърждение от него, че ще защитава вратата на Сърбия."

Припомняме, че пътят на "орлите" към Европейското първенство започва още в петък, когато посрещат националния отбор на Литва на стадион "Райко Митич". Три дни по-късно е срещата им срещу Черна гора в Подгорица.

Освен тези национални отбори в групата са още Унгария и България.

Първите два отбора се очаква да се класират директно за Европейското първенство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят