Площадка върху скалите разкрива пълната гледка към София от Копитото в проект на парк Витоша

План за 1 000 000 лева със заслон, алея и метална платформа за гледката към София от Копитото е кандидатствал по програмата „София избира“ на Столична община.

Проектът „Изграждане на изгледна площадка и кът за отдих в м. Копитото“ е на Дирекция на природен парк „Витоша“ и има за цел да облагороди и обезопаси едно от често посещаваните места на територията в планината. Ако спечели, той ще бъде реализиран в рамките на 2021 в непосредствена близост до нефункциониращата горна лифтова станция на въжена линия „Княжево-Копитото“.

Място предлага удивителна гледка към града и природата около него и е особено популярно сред гражданите и гостите на столицата.

Проектното предложение предвижда изграждане на три основни елемента: заслон с площ от 18 кв.м., алея с дължина 105 л.м., и метална платформа с площ 110 квадрата. Алеята ще представлява метален мост, свързващ заслона с изгледаната площадка. Върху платформата, разположена върху скалите, ще бъдат монтирани далекогледи, пейки и интерактивни табели. Планът включва още възстановяването на съществуващи елементи от околното пространство като подпорни стени, чешма, гранитни стъпала, прилежаща територия-паркинг и др. Предвижда се и реконструкция на част от пешеходния маршрут към х. “Момина скала“.

„С изграждането на новата туристическа атракция жителите и гостите на София ще могат да се отдадат на пълноценен отдих и да се насладят на уникалните панорамни гледки към града, Плана и Стара планина.“, казаха от Дирекцията на природен парк „Витоша“ пред "Труд".

Предвидените в проекта елементи са метална конструкция и естествени материали и ще бъдат поставени поетапно на място. Металните колони на площадката ще бъдат анкерирани в скалата.

„При реализиране на дейностите няма да се засягат природни местообитания, няма да се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете. От друга страна, възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими. Всички мероприятия ще бъдат съобразени с размножителния сезон на видовете“, увериха от дирекцията пред "Труд".

Коментари

Задължително поле