Почетоха жертвите на Ковид 19 на церемонията по откриването на Игрите (галерия)

Изправени пред страха от заразяване, но с надеждата, че делата на спортните звезди ще облекчат състоянието на света от болката от пандемията, в Токио организаторите на 32-ите Олимпийски игри направиха впечатляваща церемония по откриването им.

С музика, която предвещаваше смирение, започнаха Игрите. Първоначално бе представен видеоклип, представящ пътя на Токио от претендент за домакин на Олимпиадата до днес. Само хиляда привилегировани гости можеха да присъстват на олимпийския стадион, включително и 15 международни лидери. Открояваше се присъствието на президента на Франция Еманюел Макрон и първата дама на САЩ Джил Байдън.

Основната идея на церемонията бе около концепцията, че Игрите могат да носят нова надежда за хората по целия свят - както чрез активния опит на спортистите, така и чрез силата на спорта. „Обединени от емоция“ („Обединени от емоция“), е мотото на тази церемония.

Над 600 салюта изгряха в небето над Токио от Олимпийските кръгове. Декорацията на стадиона започна с една-единствена жена-герой, тренираща на тъмно. В реалния живот тя е медицинска сестра. Участието й е знак на почит към медиците на първа линия. Около нея, по цялата планета, метафорично се появиха спортисти. Всеки от тях бе на отделни точки на сцената, но те бяха свързани. Втората сцена показа група танцьори, докато поредица от проекции генерираха триизмерен ефект на сцената.

Четирима спортисти, човек с увреждания и медицински служител внесоха знамето на Япония, предвождани от много японски деца. Флагът бе издигнат официално. Чу се изпълнението „Тишината на Която” по музика на Нарихито Хара, напълно в синхрон с празните трибуни на Олимпийския стадион.

Токио приветства света. Японският император Нарухито и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах влязоха заедно на стадиона. Основната сцена, изобразяваща слънцето и планината Фуджи, два от националните символи на Япония, се появи за първи път. Певицата Мисия изпя японския национален химн. 38 члена на японската армия участваха в издигането на знамето.

Бяха почетени всички световни жертви на Ковид 19. Последва своеобразен танц на бойните спортове. Олимпийския огън пристигна, но извън стадиона, в крайбрежната зона на Токио.

Друг от артистичните блокове на церемонията показа работата на майсторите дърводелци с дървото и звука на техните инструменти върху него. На сцената излязоха гигантски дървени олимпийски пръстени, носени на платформи, осветени от хартиени фенери. Обръчите се превръщат в олимпийски символ. Фойерверки осветяват всеки пръстен със своя цвят. Дървото за тези обръчи е направено от дървета, засадени от спортисти по целия свят на игрите в Токио през 1964 г.

Олимпийският лавр бе връчен на професор Мохамед Юнус от Бангладеш. Той е награден за работата си в развитието на спорта начело на спортния център Yunus. Олимпийският лавр е награда, създадена от МОК в чест на отделен човек, който се откроява с постиженията си в образованието, културата, развитието и мира чрез спорт, в съответствие с духа на древните олимпийски игри и според визията на Пиер дьо Кубертен, основател на съвременните олимпийски игри.

Следва представянето на делегациите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ