Politico: Ако Тръмп спечели изборите, той ще намали споделянето на разузнавателна информация с НАТО

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп , ако спечели предстоящите президентски избори, може да намали обмена на разузнавателни данни на САЩ с други членове на НАТО. По-специално намалението може да засегне информацията, използвана от Украйна, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници.

 „Доналд Тръмп обмисля намаляване на споделянето на разузнавателна информация с членовете на НАТО, които зависят от Съединените щати за информация, която е помогнала на Украйна да се изправи срещу Русия“, отбелязват журналистите.

Според събеседниците на изданието тези планове ще бъдат само част от по-мащабни действия за намаляване на подкрепата и сътрудничеството между Вашингтон и алианса. В резултат на това, заключават авторите на материала, това ще се отрази катастрофално на сигурността, като особено засегната е Украйна.

„Ограничаването на информацията може да има тежки последици за сигурността, особено за Украйна, докато се опитва да отблъсне руската инвазия.

„Това е американското разузнаване, което помогна да се убедят много страни от НАТО, че Путин е решен да нахлуе в Украйна“, каза служител, пожелал анонимност. „Някои държави не вярваха, че Русия има възможностите да проведе успешна военна кампания”, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят