Португалската федерация взима спешни мерки срещу разпространението на Ковид 19

Португалската професионална футболна лига свика спешна среща с клубовете и техните медицински отдели с цел да се обсъдят „корекции на съществуващия протокол“ за борба с пандемията от COVID-19, съобщи органът.
Според представителния орган на клубовете срещата, която ще се проведе чрез видеоконферентна връзка, "ще позволи коригиране на мерките за мачовете от 13-ия кръг" от I лига и II лига,"като се има предвид текущият контекст на пандемията“.

Органът също така докладва за новите условия за достъп до стадионите за отборите на професионални нива, като отбеляза, че в „заграждения с капацитет под 5000 места се изисква само сертификат за ваксинация за covid -19 за влизане на публиката“.

„В случаите, когато капацитетът надвишава гореспоменатите 5000 места, ще бъде поискано удостоверение за отрицателен тест, удостоверение за преболедуване или ваксинация“, казват от LPFP, след като 12-ият кръг бе белязан от спирането на мача Беленензеш - Бенфика.

Поради избухване на коронавируса SARS-CoV-2, който засегна играчи, треньори и членове на клубната структура - 13 от които бяха заразени с новия щам Ómicron - Беленензеш игра с девет души в съботния мач срещу Бенфика. Мачът беше прекратен в началото на второто полувреме, след като "сините" бяха без минималния брой футболисти, които са законно задължителни за игра (седем), в момент, когато Бенфика водеше със 7:0.

Covid-19 е причинил най-малко 5 206 370 смъртни случая в световен мащаб, сред над 261,5 милиона инфектирани от новия коронавирус, регистрирани от началото на пандемията, според последния доклад на агенция Франс прес.

В Португалия от март 2020 г. са починали 18 441 души и са регистрирани 1 147 249 случая на инфекция, сочат данни на Главната дирекция по здравеопазване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят