Работната сила у нас се топи с до 60 000 души на година

Работната сила у нас се топи с до 60 000 души на година, а населението в трудоспособна възраст е около 64% от всички българи. Към 2050 година ще е около 56%. Данните представи директорът на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов. 

Те са получени по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, изпълняван от БСК. Неговата цел е изследване на различните аспекти на застаряването на работната сила в европейските страни и намиране на механизми отделните поколения да работят по-добре заедно.

Томов обяви, че се наблюдава нарастване на икономическата активност на хората в предпенсионна и пенсионна възраст, дори много по-голяма от тази в другите групи. Тези на възраст 55-60 години проявяват все по-голям интерес към възможността да продължат активно работа.

Данните сочат, че заетите над 55-годишни са 23% от цялата работна сила у нас, а според прогнозите към 2035 година те ще надвишат 36%, тоест всеки трети. Експертът е убеден, че това е картина на застаряване на работната сила и България следва демографските тенденции в Европа.

Но тук сме на първите места по загуба на население и застаряване на работещите. Причините са първото място по обща и преждевременна смъртност в Европа, дългогодишната външна миграция, намаляване на икономически активните хора и намаляване на раждаемостта.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика