Революцията на Виктор Фонт - Шави е новият Кройф за "Барса"

В понеделник едно писмо разтресе из основи „Барселона“. Кандидатът за президент на каталунците Виктор Фонт предрече банкрут за клуба, ако не се вземе под внимание икономическото състояние на тима от „Камп Ноу“. Думите му отекнаха във всички световни медии и със сигурност са притеснили стотиците милиони фенове на отбора по целия свят. Подобни тревожни изказвания са част от политиката на Фонт в битката за стола на Хосеп Мариу Бертомеу. Изборите за нов президент на „Барса“, провеждащи се на всеки 6 години, са през 2021-а. Но скандалите в клуба от началото на годината могат да доведат и до предсрочен вот.

Името на Фонт се свързва с „Барселона“ още от 2009-а, когато стана ясно, че той ще бъде част от екипа на Сандро Росел, президент на каталунците в периода 2010-2014. Година по-късно Фонт вече бе сред спряганите за кандидати за президент на клуба. Тогава бизнесменът, за когото се знае, че е изпълнителен директор на консултантската компания „Delta Partners Group“ и собственик на каталунския вестник „Diari Ara“, размаха пръст на каталунците.

„Барселона“ може да се превърне в новия „Милан“ – клуб с голяма история, но и с несъстоятелност да се бори с европейските колоси“, обяви Фонт.

През последните 3 години той засили критиките към управлението на „Камп Ноу“, за да се стигне до понеделник, когато предрече финансов и морален упадък на клуба. Кой обаче е Виктор Фонт и каква е неговата визия за каталунците?

Роденият на 30 км от Барселона в 60-хилядното градче Гранолерс бизнесмен, обяви своята кандидатура още през 2018 г. А първият, който го подкрепи, бе славния Шави. Именно легендата на каталунците, спечелил 8 титли и 4 Шампионски лиги, е в основата на плана на Фонт за развитие на испанския колос.

„Мечтата ми е Шави да бъде треньор на „Барса“ – призна Фонт преди време. – Смятаме с моя екип, че Кройф беше голям успех за клуба поради позиционната му игра, която се превърна в нашата клубна идентичност. И единственият начин да бъдем верни на стила си е да заложим на тези, които са запознати с проекта. Шави е един от основните наследници на модела Кройф и принадлежи към онзи тесен кръг от хора, които имат качества да ръководят този проект в продължение на десет години.“

През януари настоящото ръководство на „Барса“ предложи треньорския пост именно на своя №1 по мачове, но испанецът тактично отказа. Според пресата в Испания причината е от солидарност към Фонт.

Кандидат-президентът има за цел да върне славата на „Ла Масия“ – легендарната школа на клуба, от която тръгнаха Шави, Иниеста, Меси, Пике и редица други звезди. Именно това е причината Виктор да не одобрява евентуалното завръщане на Неймар на „Камп Ноу“.

„Не виждам необходимост да го връщаме – признава той. - Неговото време мина, а и вече ни предаде веднъж. Аз лично се възхищавам на Ансу Фати. Да залагаме на наши възпитаници ми харесва повече, отколкото да се връщаме в миналото.“

Планът на Фонт не стига дотук. Неговата стратегия вече изготвена за това как трябва да изглежда екипът му, с който да постигне целите.

„Търсим три различни типа хора – обяснява опонента на Бертомеу в друго свое интервю. - Първо, такива, които идват от света на спорта, тъй като „Барса“ е клуб, който развива редица спортове. Имайки предвид значението на футбола за нас, ще трябва да убедим един от бившите футболисти да заеме позицията на вицепрезидент по спорта с екип от хора със спортно минало. Например от спортната медицина или баскетбола. На второ място се нуждаем от членове на борда с опит в света на бизнеса. Но не всеки успешен предприемач е подходящ за нас. Бизнесмен от областта на строителството, текстила или хранителната промишленост няма да бъде много полезен за „Барса“. Хората от света на забавленията, аудиовизуалното съдържание, технологиите ще бъдат полезни... Това е област на дейност, в която клубът трябва да генерира още повече ресурси. И третият необходим профил са тези, които имат връзки с правителствените и спортните институции - УЕФА, ФИФА и други федерации... Бордът трябва да взема стратегически решения, а не да решава краткосрочни задачи, както се случва сега.“

Фонт обаче отказва да разкрие имената на своя екип, признавайки, че ще го направи преди изборите. В Испания обаче твърдят, че един от тях е Карлес Пуйол, спряган за поста генерален директор. Бившият бранител и капитан на тима изкара цялата си кариера на „Камп Ноу“ и е повече от логично да се завърне в клуба на високопоставена позиция. Виктор Валдес също е спряган, но в ролята на треньор на втория отбор. Същото важи и за Андрес Иниеста, но халфът все още не е приключил състезателната си кариера, подвизавайки се в Япония.

Дали думите на Фонт ще се окажат само част от играта му за власт на „Камп Ноу“, ще покаже времето. То обаче като че ли отброява последните дни на Бертомеу в „Барса“. Отдавна в каталунския клуб не е било толкова напечено при все, че отборът е действащ шампион и лидер в класирането на Ла лига…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят