Rheinmetall предупреждава: САЩ няма да плащат повече за защита на своите съюзници в Европа

Съединените щати няма да плащат повече за защита на своите съюзници в Европа в случай на военна заплаха, заяви Армин Папергер, изпълнителен директор на германския отбранителен концерн Rheinmetall, в интервю за Financial Times.

Според него през последните десетилетия европейските лидери са вярвали, че САЩ ще се притекат на помощ, ако Европа е изправена пред военна заплаха.

"Това няма да се случи отново“, подчерта Папергер. Според него Съединените щати са дали да се разбере, че повече няма да плащат за защитата на своите съюзници.

"САЩ са фокусирани повече върху Азиатско-Тихоокеанския регион, отколкото върху Европа“, добави ръководителят на концерна. Ако в региона избухне въоръжен конфликт, вниманието на Вашингтон ще бъде насочено към него и Европа "ще бъде абсолютно сама“, отбеляза Папергер.

Той вярва, че усилията на Берлин да възстанови военната си мощ ще продължат независимо от това кой спечели тазгодишните президентски избори в САЩ, но ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом, необходимостта от изграждане на военна мощ ще бъде по-неотложна.

По време на интервюто Папергер също призова европейските страни да създадат по-големи групи от отбранителни компании, които биха могли да се конкурират с американските.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка