Съмнения за допинг очерниха златото на Марсел Джейкъбс

Джовани Малаго, президент на Италианския национален олимпийски комитет (CONI), призна, че изпитва "много отвращение" и дискомфорт поради съмненията за допинг, изказани от някои международни медии за италианеца Марсел Джейкъбс, носител на златния медал на 100 м в спринта на Игрите в Токио, съобщи „Марка”. 
"Съображенията на някои от вашите колеги предизвикват много отвращение и също ме карат да се чувствам неудобно. Чувствам, че някой показва, че не знае как да приеме поражението", каза Малаго, който придружава делегацията в Токио.
Треньорът на Марсел, Паоло Камоси, също коментира внушенията: „Говорим за спортисти, подложени на ежедневни антидопингови тестове и когато постигнат рекорд, съмненията се умножават по две. Броят на тестовете е впечатляващ. Поради тази причина защитавам Марсел”, каза наставникът.
Малаго коментира статия, публикувана от американския вестник „Вашингтон пост“, в която се изразяват съмненията за рекорда на Джейкъбс, който триумфира на 100 метра за 9:80 секунди. Вестникът смята, че огромният ръст на Джейкъбс отваря "някои съмнения" и припомня как в миналото е имало няколко случая на допинг в света на леката атлетика.
Към американския вестник се присъедини и британският "The Times", който споделя подозренията относно постиженията на Джейкъбс, първият италианец в историята, спеччелил спринта на 100-те метра.
Четиридесет и една години след като Пиетро Менеа спечели олимпийската титла на 200 метра в Москва през 1980 г., друг италиански спринтьор, Джейкъбс, бе обявен за олимпийски шампион, сега на 100 метра. 
Подвигът на Джейкъбс се счита в Италия за най-важния момент в спортната история на страната. С баща американец и майка италианка, Джейкъбс е роден в Тексас, но прекарва по-голямата част от живота си в Италия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт