Сърбите пробиват ударно в гейминга

Сърбия се радва на сериозен пробив в гейминг индустрията. Доклад, публикуван от Сръбската асоциация на игрите (SGA), показва чувствителен скок на западната ни съседка в бранша. Приходи от 120 милиона евро са само част от показателите, подсказващи за правилната посока, в която е поела страната, съобщава „Emerging Europe“. Видеоигрите, произведени в страната, вече са изтеглени и закупени над 350 милиона пъти.
От 3 компании, занимаващи се със създаването на гейминг съдържание през последното десетилетие, понастоящем са над 100. Само през последната година сръбските разработчици са пуснали 41 игри, а в индустрията работят над 2100 души, една трета от които са жени. Следвайки съвременните тенденции на пазара, по-голямата част (40%) от заглавията са на мобилни платформи.
Нино Раячич, съсобственик на Foxy Voxel, чиято игра Going Medieval ще бъде пусната на 1 юли на платформата Steam, казва, че последните успехи на сръбската индустрия са показателни.
„Това е логично заключение за постоянния растеж и развитие през последните десет години коментира той. - В предишния период имаше и няколко големи придобивания, които според мен могат да допринесат за по-нататъшния растеж и развитие на качествени и печеливши игри в Сърбия“.
Развитието е точната дума за случващото се в Сърбия. От страна с малко разработчици, чиито игри представляват любопитства на международния пазар, индустрията има все по-чувствително присъствие. Игрите от Сърбия се забелязват все повече и повече. Наскоро базираната в Белград Ebb Software постигна сделка с Microsoft. Играта HR Giger е типичен шутър от първо лице и ще бъде ексклузивна за конзолите Xbox Series X. Тя бе представена през 2020 година по време на събитието Microsoft Inside Xbox.
През 2019 г. Epic Games, американският разработчик и издател Fortnite, придоби базираното в Нови Сад студио за цифрови ефекти и анимация 3lateral - известно със своята новаторска технология за дигитализация. Компанията е допринесла за заглавия като Spider-Man на Marvel, Hellblade и Devil May Cry 5.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове