Съвременни училищни тоалетни предвижда проектът "София избира Децата"

Изграждане на съвременни училищни тоалетни предлагат Ивелина Иванова и Деница Шилигарска в свой проект, кандидатстващ за програмата „София избира“.

Проектът "София избира Децата" - проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни" предвижда да даде възможност на столичните училища да кандидатстват за 50 000 лв. от общ бюджет 1,5 млн. лв. за обновяване на тоалетните за учениците до седми клас.

Проучване на настроенията към училищните тоалетни на Национална мрежа за децата (НМД) сред ученици показва шокиращи резултати – 70% от учениците отказват да ги използват. Въздържането само по себе си води до редица здравословни и психологически проблеми при подрастващите. Нещо повече, според статистиката, предоставена от Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания, 40 хил. деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система. 9,9% или 118 800 деца имат уголемен пикочен мехур заради стискане. Стискането пък води до цистити и пиелонефрити.

Идеята е минимум 10% от 50-те хил. лв., за които кандидатства училището, да са за качествен проект. „Той ще се стреми не само естетически да обнови пространството, но и да се съобрази със съвременните архитектурни разбирания за качествена и устойчива зона с тоалетни“, обясняват създателите на проекта пред "Труд".

При кандидатстването ще изисква информация от училището за състоянието на тоалетните и броя на учениците. Основните проблеми ще се определят и обобщават от самата институция, от учителите, от учениците и техните родители. Следва класиране и изготвяне на проект, в който и ученици могат да се включат с предложения. Планирането трябва да приключи малко преди лятната ваканция, когато ще се извърши ремонтът.

Проектът обхваща подобряване на една малка част от публичните тоалетни в София, но целта му е в бъдеще да се разгърне в целия град с добри практики, естетика и възможност за лесна и постоянна поддръжка.

Коментари

Задължително поле