Сексапилният знаменосец на Тонга с благородна инициатива в подкрепа на пострадалите от цунами

Спортистът от Тонга Пита Тауфатофуа, който завладя интернет, като се появи с голи гърди и намазан с масло на няколко откривания на Олимпийски игри, стартира успешна кампания за набиране на средства за архипелага, засегнат от изригването на подводен вулкан и цунами миналия уикенд.

„Вашата помощ и подкрепа в този момент на нужда ще бъдат високо оценени“, написа Тауфатофуа на страницата GoFundMe, връзката към която той включва в официалния си акаунт в Instagram, където има повече от 260 000 последователи.

От стартирането си преди три дни фондът събра повече от 500 000 долара чрез 9 000 дарения, които спортистът уверява, че ще отидат в помощ на пострадалите и ремонт на повредената инфраструктура, болници и училища.

Първите снимки на столицата Нукуалофа, публикувани в Twitter снощи от консулството на Тонга, показват коли, покрити с дебели слоеве кафява пепел, съборени дървета и отломки, и няколко деца, които играят сред пейзаж на пълно разрушение.

В момента смъртта на трима души е била регистрирана в Тонга поради бедствието, въпреки че щетите все още не са определени окончателно, тъй като територията на страната се състои от 169 острова, които са били с отрязани комуникационни връзки от разкъсване на подводен кабел, свързан към Фиджи - предавател на телефонните и интернет връзките в страната.

Тауфатофуа, специалист по таекуондо, получи световна слава след появата си гол до кръста при откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август 2016 г. Облечен само с традиционна тупену, тонгоанска пола, сравнима с шотландския килт, таекуондистът предизвика сензация в мрежите. Две години по-късно той се завърна, за да се появи гол по време на церемонията по откриването на зимните олимпийски игри в Пьонг Чанг 2018, преди да се състезава в категорията ски бягане.

Спортистът е син на губернатор на Тонга, когото все още не е успял да открие след бедствието.
Полинезийската нация получи първия самолет с хуманитарна помощ днес, след като сателитната комуникация беше възстановена през последните няколко часа. C-130 Hercules, който кацна тази сутрин от град Окланд в Нова Зеландия, донесе на Тонга контейнери за вода, генератори и комуникационно оборудване, наред с други продукти.

Силата на цунамито се усети в няколко района на Тихия океан и причини два смъртни случая в Перу заради силните вълни, както и петролен разлив по време на изхвърляне от кораб край бреговете на Лима.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена