Ще изгуби ли Румъния Давид Поповичи - зависи от Олимпиадата в Париж

Камелия Потек, президентът на Румънската федерация по плуване, обясни какво би означавало за Дейвид Поповичи да замине за САЩ през 2024 г. и кога 18-годишният плувец ще вземе окончателното решение дали напуска Румъния. При всички положения обаче той няма да сменя страната, за която се състезава, а ще отиде зад Океана само за да учи. 

За Дейвид Поповичи 2022 г. беше мечта, с четири златни медала за старша възраст на 100 и 200 метра свободен стил и подобряване на световен рекорд, неподобрен 13 години. 2023 г. е по-малко натоварена, поне на ниво големи международни състезания. 

Румънският плувец ще участва между 23 и 30 юли на световното първенство по плуване в Япония, след това на европейското първенство на къс басейн от 5 до 10 декември в Отопени. „Той има нужда от година, за да диша, има големи цели, иска да продължи това, което започна през 2019 г. Разбира се, основната цел е Олимпиадата в Париж през 2024 г.“, каза Камелия Потек, президент на Румънската федерация по плуване и модерен петобой.

Офертите, които Дейвид Поповици има, не са тайна, нещо разкри преди седмица Камелия Потек за as.ro. Президентът на каза тогава: „От 2021 г. казвам, че има шансове той да напусне. Дори решението сега да не е да напуска страната. Пази Боже! Но може би печели два златни медала в Париж, чупи два световни рекорда за старша възраст и казва: „Свърших, напускам страната, завършвам обучението си и не искам повече да плувам”. Всичко може да се случи, затова не се правят планове за периода след Олимпийските игри”.

Камелия Потек искаше да изясни ситуацията на Галата за Спортист на годината за 2022 г., проведена в четвъртък вечерта в Румънската опера. Губи ли Румъния Поповичи? 

Президентът на федерацията обясни, че става въпрос само за обучение, а не за смяна на страната, която Поповичи представлява:„Мисля, че много се говори, че Румъния губи Поповичи. Дейвид е роден в Румъния и е румънски гражданин. Че обучението ще се проведе в друга държава или в Румъния, това е по-малко важно. Днес е сигурно, че Дейвид остава с треньора си в Румъния за Париж 2024. Той ни даде уверения в това отношение. След ОВ всичко зависи от това какво ще се случи там. Имаме подготвителни планове, включително дискусии за финансиране и цели, за олимпийския цикъл."

Поповичи се изказа за създалата се ситуация около него, но не навлезе много по темата. Той не отрече евентуално заминаване отвъд Океана, в САЩ, но всичко може да се случи едва след Олимпийските игри в Париж през 2024 г.:  „Дискусията за това напускане не дойде от мен. Не съм говорил с г-жа Потек за такова нещо. Не знам какви са плановете ми. Всъщност нямам никакви планове, върша си работата тук и виждам накъде ще ме отведе животът. Не знам какво крие бъдещето за мен”, каза Дейвид Поповичи.

18-годишният плувец получи наградата на Министерството на спорта за спортист на годината за 2022 г. на галата. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена