Ще изхвърли ли МОК бокса от Олимпиадата - Валуев и шефът на международната федерация искат оставката на президента Бах

Президентът на Международната боксова асоциация (IBA) руснакът Умар Кремльов разкритикува шефа на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пред Sportbox.

„Той скоро ще бъде изхвърлен. Същите хора, които го избраха, ще го свалят. Трябва да сложим край на този въпрос и да го изхвърлим със сила“, предложи Кремльов. Той каза, че ръководителят на МОК трябва да се избира от страните-членки на МОК, което според него би било честно и демократично.

През юни 2023 г. генералният директор на МОК Кристоф де Кепер заяви, че организацията е решила да оттегли признаването на Международната федерация по бокс. След това МОК обяви, че ще забрани на спортисти от национални федерации, които са членове на IBA, да участват на Олимпийските игри през 2028 г.

Депутатът от Държавната дума, бившият световен шампион по бокс Николай Валуев също разкритикува Международния олимпийски комитет (МОК). Валуев нарече организацията търговска компания, защото се опитва да изключи бокса от олимпийската програма. Според него ръководството на МОК се интересува от парите, а не от спорта. „Помните ли как МОК се опита да изхвърли борбата от олимпийската програма? Сега искат да направят същото и с бокса“, припомни той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт