Скулпторът Хари Арабян представя изящни пластики в галерия Нюанс

Галерия “Нюанс” представя изложбата “Тишина” на скулптора Хари Арабян. Експозицията представя скулптури, които разкриват различните свойства на стъклото, както и експерименти с материали като кост, метал и различни техники за“опитомяване” и третиране на различните медии. Неговите произведения съчетават по неповторим начин приложни и изящни характеристики.

Скулптурите, които са обединени под наименованието “Тишина”, са родени от творческите му и чисто човешки търсения и са интерпретации на вечни теми и образи, пречупени през характера и чувствителността на автора. “Юдит” и темата за победител и победен, противопоставянето на мъжкото и женското начало, красотата и силата. Развитието на тази тема преминава и през работата “Смъртта на един мит”, в която е заложена липсата на визия за бъдещето и честото бягство от реалността в света на митовете, което ни помага да се съхраним. В основата е убеждението, че колкото и да искаме да надскочим ежедневното и битовото, оставаме подвластни на нещо, което е извън нас, а именно на божественото. Според Хари Арабян  вярата е тази, която може да спаси човечеството. Тези разсъждения са развити в скулптурните произведения “Сваляне от кръста”, “Катедрала” или “Разпятие”, която подтиква към размисъл за контрафорса, емпиричния опит на средновековната архитектура. Каним Ви да се потопите в свят на отминалото, митологизираната романтика и готическата бруталност. В експозицията ще откриете и интерпретации на темите за “Жертвоприношението на Авраам”, “Пиета” и още много.

“Стъклото за мен е разкошен материал, защото той позволява колкото детайл, толкова и общи планове, колкото някаква крехкост в обработката, толкова и някаква плътност в полировката. Прекрасен материал, който е и с цвят, а със своята плътност дава много възможности. Аз се опитвам да го работя ту като камък – слепвам стъкла, изчуквам ги буквално с отбивача, с шила, където трябва шлайфам, където трябва оставям фактура или го лея като бронз. Просто стъклото е материал, който предполага богат език, фактура, подобна на базалт, на оникс.” 

Хари Арабян е завършил Националната художествена академия, специалност скулптура през 1992 г. Има много самостоятелни изложби както в България, така и в чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Европа, Америка, Канада и др.

През годините е работил с различни материали – камък, керамика, но за стъклото казва, че има една друга плътност и магия, която го привлича. Той е автор на паметника, изграден в памет на жертвите от арменския геноцид пред храма „Сурп Хач“ в Бургас, както и на скулптурата в Морската градина, която е знак на признателност към българския народ от арменската общност в Бургас.

Изложбата може да бъде разгледана в галерия „Нюанс“ от 01-ви до 20-и ноември, на улица „Иван Денкоглу“ 42.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства