Странен скандал в световния шах - Магнус Карлсен се отказа в двубой с нестандартен съперник

Шахматни легенди като Каспаров и Карпов поискаха от Магнус Карлсен, номер едно в световната ранглиста на Международната федерация по шахмат, обяснение за оттеглянето му от Купата на Синкфийлд на 5 септември след загуба от американеца Ханс Ниман, който е на 19-годишна възраст. Младокът намекна в своя Twitter акаунт, че Карлсен е лъгал с помощта на компютърни програми.

15 дни по-късно в шестия кръг на онлайн турнира Julius Baer Generation Cup световният шампион не се оттегли от надпреварата, но се отказа на втория ход: 1.d4 Nf6 2.c4 , (1-0). Една от най-кратките игри в историята не провокира никакво обяснение от Карлсен. Интересното е, че Julius Baer Generation Cup, която принадлежи на турнира Meltwater Chess Champion Chess Tour, се организира от Chess24.com, компания, в която Карлсен е един от най-големите акционери.
Поведението на Карлсен и фактът, че публикува видео на футболния треньор Жозе Моуриньо, в което той казва, че ако говори, може да има проблеми, създаде безпокойство дори в Норвегия. „Неприемливо е да губиш нарочно и много неспортсменски, отношение, което може да бъде санкционирано като измама“, коментира Йон Лудвиг Хамер от TV-2.

Гросмайстор Мигел Илескас, осемкратен испански шампион, анализатор на Владимир Крамник и консултант на Deep Blue, анализира задълбочено в своя YouTube канал (ChessFM) партията, която Ниман спечели срещу Карлсен в Сан Луис.

За момента нито Карлсен, нито околните искат да дават изявления. И мистерията остава неразгадана.

Норвежецът напусна Купата на Синкфийлд по класически шах в Сан Луис (САЩ) на 5 септември, след като намекна, че има нещо гнило в поражението му срещу американеца. Интересното е, че рейтингът на Ниман беше премахнат от шахматния клуб Chess.com, след като два пъти беше дисквалифициран за използване на програми в онлайн турнири с финансови дарения. Програмите против измама на онлайн клубовете откриват кога шахматистът прави процент ходове, които съответстват на компютрите. Ако е така, играчът е елиминиран. Дори Карлсен, който е много активен в интернет, никога не е играл с прецизността на компютър...

Нийман изигра почти перфектно, "на нивото на Каспаров, Фишер или Карлсен" - по думите на гросмайстор, пожелал да остане анонимен - първите три мача от Купата на Синкфийлд. Въпросът защо Карлсен говори толкова загадъчно може да се обясни с факта, че без 100% доказателство, норвежкият шампион може да бъде изложен на дело за милиони долари, както се случи с Боби Фишер срещу Fox или Netflix срещу бившата световна шампионка Нона Гаприндашвили за диалог в сериала Lady's Gambit.

Турнирът, спонсориран от американския милионер Рекс Синкфийлд, е едно от най-познатите събития в професионалния шах, в което едва ли има анти-чийт контроли - скенери и т.н. - както в Световното първенство, Турнира на кандидатите или Олимпиадата.

"Сигурно е неудобно за световния шампион да загуби от мен.Мъчно ми е за него", каза Нийман тогава. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена