Термобельо - какви са предимствата?

Така нареченото термобельо напоследък доби голяма популярност. То се използва не само от спортисти, военни или планински катерачи, но и много други също са останали впечатлени от неговите огромни предимства. Хората, чиито професии не са свързани с екстремни спортове, също са отчели ползите от това, да се носи термобельо. Защото то е универсално и е подходящо не само за ски пистата, но и за разходка в студеното време, при активни игри с деца, зимен риболов или джогинг в парка.Такова бельо може условно да бъде разделено на три вида според предназначението.

Съхраняващо топлината бельо, предназначено е за използване в студено време, когато не планирате да се движите активно.

Бельо, което отвежда влагата. То се използва в случаите, когато ви предстои да тренирате някакъв вид спорт или да извършвате активни дейности на открито.

Смесен тип, съчетаващ предимствата на първите два вида. Но в същото време не трябва да забравяме, че основната и най-важна функция на този удивителен продукт е предимно да отстранява влагата.

Термобельо - от какви материали се произвежда и кое го прави толкова ефективно?

Вълна или памук: По принцип, естествените влакна като вълна или памук притежават отлични топлинни свойства. Но те не се използват в чист вид, тъй като такива тъкани нямат необходимата еластичност, което означава, че не прилягат добре на тялото. Те не са особено издръжливи и са сравнително трудни за поддръжка. Ето защо към състава им се добавят синтетични влакна, които придават на бельото необходимата здравина и еластичност, правят го по-устойчиво и дълготрайно.

Полиестер и полипропилен: Полиестерът и полипропиленът се считат за едни от висококачествените синтетични материали за такива цели, а като допълнителен компонент може да се добави еластично влакно "Спандекс". Благодарение на тези влакна бельото получава способността да приляга плътно към тялото, но същевременно осигурява и пълна свобода на движение. Най-топлото термобельо често е изработено именно от синтетика, но с добавка на определено количество естествена вълна.

Термобельо – критерии за качество

 • Качественото термобельо следва да приляга плътно по тялото, но не и да притиска.
 • Не трябва и да абсорбира миризмата на пот, нито да спарва. То не създава усещане за досег на кожата с мокри дрехи.
 • Качественото термобельо не спарва дори и при интензивно физическо натоварване.
 • Не се разтяга при пране и не избледнява.
 • Шевовете на качественото термобельо са плоски, а всички етикети с бранда са позиционирани така, така че не предизвикват триене с кожата и да не създават дори намек за дискомфорт.

Как правилно да се грижим за закупеното термобельо?

Най-баналният, но в същото време единственият правилен съвет за грижата за термобельото е да следвате препоръките на производителя! Обикновено всички продукти съдържат специален етикет, на който е посочено как да се пере, суши и съхранява продукта, така че да издържи дълго време и да не загуби функционалното си предназначение.

Няколко допълнителни съвета:

 • Перете термобельото на ръка или в пералня машина, но отделно от дрехи с ципове, катарами и други, които могат да го разкъсат.
 • Когато перете в пералнята, използвайте деликатни почистващи препарати - за предпочитане течни препарати на водна основа.
 • Не гладете термобельото.
 • Не използвайте антистатични, избелващи средства, както и омекотители за тъкани.
 • Правилно подбраното термобельо ще ви позволи да се насладите напълно на различни видове дейности, а добрата грижа за него значително ще увеличи експлоатационния му живот.
 • За всички, които не са специалисти е вероятно доста трудно да разграничат един висококачествен оригинален продукт от фалшивия, така че е по-добре да заложите на покупка на термобельо от специализираните и надеждни магазини, където се продават стоки от реномирани производители.
 • Удобно, уютно и топло – ето това са предимствата на термобельото, което няма да ви позволи да измръзнете и да настинете дори при най-лошите метеорологични условия и при всякакви промени във вашата физическа активност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл