The Guardian: Украйна планира нов удар по Кримския мост до края на юни

Украйна планира да нанесе нов удар срещу Кримския мост до края на юни. Това съобщава The Guardian, позовавайки се на източник от Главното разузнавателно управление (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна.

Високопоставени служители от ГУР са посочили, че се планира трети удар по дългия 12 мили Керченски мост, свързващ окупирания Крим с Русия, след двата предишни опита за разрушаването му, заявявайки, че то е „неизбежно“.

За Путин мостът е символ на това, което той вижда като едно от най-големите си политически постижения: „завръщането“ на полуострова в състава Русия през 2014 г. с помощта на руски войски под прикритие и фиктивен референдум, пише британското издание. За Киев мостът е омразен символ на незаконното анексиране от Кремъл. 

Не е ясно как ще се развие една потенциална украинска атака. Русия предприе широкообхватни мерки за защита на моста, като засили противовъздушната отбрана и разположи примамки за наближаващи ракети.

„Ще го направим през първата половина на 2024 г.“, е заявил представител на ГУР пред The Guardian, добавяйки, че Кирило Буданов, ръководител на службата, вече разполага с „повечето средства за изпълнение на тази цел“. Част от това е план, одобрен от президента на Украйна Володимир Зеленски, за „минимизиране“ на военноморското присъствие на Русия в Черно море. През последните пет месеца Украйна потопи седем корабиа на руския Черноморския флот.

Мостът е удрян и ремонтиран два пъти преди. С морски дрон и посредством преминаващ по него камион с експлозиви - През юли 2023 г. и през октомври 2022 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа