The National Interest: Мишел Обама: Най-добрият заместник на Джо Байдън?

Хилари Клинтън опита и не успя. Сега зависи от друга президентска съпруга да се опита да разбие стъкления таван. Ново проучване на Reuters/Ipsos показва, че само един кандидат на демократите би победил решително бившия президент Доналд Дж. Тръмп през ноември – Мишел Обама.

Обама изпреварва всички свои потенциални конкуренти, включително Камала Харис, Гавин Нюсъм и Гретхен Уитмър. 50 процента от избирателите са казали , че биха гласували за Обама, докато 39 процента са посочили, че предпочитат Тръмп. За Обама, която гледаше на лагера на Байдън с подозрение и отказа да води кампания за него, твърдейки, че номинацията ще представлява мярка за отмъщение за отношението му към нейната приятелка Катлийн Бюле, бившата съпруга на Хънтър Байдън. Барак Обама е присъствал на събирания на средства за Байдън, но никога в компанията на съпругата си.

Демократите и значителен брой независими гласоподаватели ясно виждат Обама като нещо като Жена чудо – полубогиня на мъдростта и силата, която може да използва магическо ласо, геронтократичния патриархат около Байдън, обединявайки отново Демократическата партия. Историкът от Харвард Джил Лепор в книгата си „Тайната история на жената чудо“ твърди, че тя представлява нещо като липсващо звено в историята на феминизма през миналия век. Може би една нова кандидатура на Обама би могла да изиграе подобна ключова роля.

От своя страна Обама последователно показва , че няма желание да се кандидатира за президент. Наистина, тя очевидно се притесняваше от кандидатурата на съпруга си през 2012 г., като му каза, че няма да подкрепи втори опит, ако той се провали. Обама със сигурност е наясно, че в момента, в който стъпи на политическия ринг, нейната популярност ще започне да намалява. В момента не й се налага да заема позиция по въпроси като Украйна, данъци, регулации и така нататък. Докато тя стои настрана, избирателите ще проектират каквито и да са стремежи към нея. Самият й отказ да се опетни, като бяга, може да повиши нейната популярност. И все пак, както отбеляза Стив Бенен , феноменът Обама не бива да се отхвърля. Той разкрива слабостите на Байдън, като подчертава, че „има широк политически апетит към някой друг освен бившите президенти“.

Конгресменът Лойд Догет призова Байдън да напусне надпреварата, бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че въпросите за възрастта му не са нелегитимни, а конгресменът Джеймс Е. Клайбърн, който почти сам спаси Байдън по време на първичните избори през 2016 г. в Южна Каролина, посочи в MSNBC, че е готов да подкрепи вицепрезидента Камала Харис, ако тя стане номинираната. „Ще я подкрепя, ако той се оттегли“, каза Клайбърн. „Тази партия не трябва по никакъв начин да прави нещо, за да работи около мис Харис.“

Байдън не прави много, за да успокои избирателите. Той се пошегува с дарителите във вторник вечерта, че „почти е заспал на сцената“ с Тръмп след пътуванията му до Европа. Изглежда малко вероятно интервюто на Байдън с Джордж Стефанопулос от ABC News да бъде достатъчно, за да потуши нарастващите съмнения относно способността му да води енергична кампания, камо ли да управлява през следващите четири години. Той все още не е дал пресконференция след дебата, демонстрирайки, че може да се справи с купчина въпроси, на които трябва да отговори спонтанно. Вместо това той излекува политическите си рани, като се оттегли в семейния си кръг с Хънтър Байдън като ценен съветник , да не говорим за усилията на първата дама Джил Байдън да го убеди да не се проваля в стремежа си към втори мандат.

Говорейки със Стефанопулос в сряда, бившият републикански кандидат за президент Ники Хейли посочи необходимостта от смяна на поколенията като цяло в Америка: „Не можем да имаме 81-годишен президент. Трябва да имаме ново поколение лидер. Сенатът се превърна в най-привилегирования дом за възрастни хора в страната. Трябва да започнем да се уверяваме, че имаме ново поколение. Всички го чувстват – републиканци, демократи и независими“. Засега, докато Байдън и Тръмп се кандидатират за втори мандат, това не се случва.

Източник:  The National Interest

Автор: Джейкъб Хейлбрун е редактор на The National Interest и е чуждестранен старши сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет . Писал е както по чуждестранни, така и по вътрешни въпроси за множество публикации, включително The New York Times , The Washington Post , The Wall Street Journal , Financial Times , Foreign Affairs , Reuters , Washington Monthly и The Weekly Standard . Писал е и за немски издания като Cicero, Frankfurter Allgemeine Zeitung и Der Tagesspiegel. През 2008 г. книгата му Те знаеха, че са прави: възходът на неоконсерваторите беше публикувана от Doubleday. Тя беше обявена за една от стоте забележителни книги на годината от The New York Times. Той е автор на America Last: The Right's Century-Long Romance with Foreign Dictators.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка