Треньор на Мо Фарах е обвинен за сексуално насилие над олимпийска състезателка

През 2019 г. светът на леката атлетика беше в шок. След четири години разследване, известният треньор Алберто Салазар получи четиригодишна забрана от USADA, американската антидопингова агенция. Той беше осъден за нарушение на антидопинговите правила.

Роден в Куба, треньорът беше директор на The Nike Oregon Project, една от най-известните елитни школи в света, която включваше спортисти като четирикратния олимпийски шампион Мо Фарах, Сифан Хасан, Джордан Хеси, Кара Гуше и др. След наказанието му спортната марка реши да затвори центъра.

Но не само трафикът на забранени субстанции и даването им на тренираните от него спортисти над разрешените граници бяха причината. След решението на USADA Салазар получи доживотна забрана да бъде наставник и за други провинения.
През юли 2021 г., след жалбата пред TAS за допинг случаите, SafeSport (Американски център за безопасен спорт) го изключи до живот, след като бе обвинен и в сексуално насилие. Въпреки че подробностите са поверителни, разследване на New York Times разкри сега, че обвинението е за сексуално насилие над две лекоатлетки. 

Дотогава обвиненията в малтретиране бяха свързани само с неуместни, унизителни коментари към състезателки, особено от женски пол - за тялото и теглото им. Най-известното оплакване беше това на университетската звезда Мери Кейн, която през ноември 2019 г. осъди постоянното малтретиране, от което е пострадала от Салазар в проекта Орегон, което й е оставило значителни физически и психически белези. 
„Най-дългото състезание: Вътре в тайния свят на допинг и измама в елитния отбор на Nikе“ Това е името на мемоарите на Кара Гуше, в които тя разказва за първи път преживяното със Салазар. И казва, че именно тя е подала оплакването, заради което треньорът е отстранен до живот за сексуално насилие.

„Алберто Салазар беше много, много могъщ. Той беше легенда. Той спечели Бостънския маратон. Той спечели маратона в Ню Йорк три поредни години“, каза американската спортистка пред ABC News и Sports Illustrated за издаването на книгата си. Тогава тя разказа, че го е срещнала през 2004 г., заедно със своя съпруг. 

Постоянното емоционално насилие, икономическите и спортни възможности за постигане на цели, харизматичната му личност, всичко това се събира, за да генерира абсолютно токсичната връзка треньор/атлет, в която Гуше чувства, че без него, без отбора й, тя е нищо. Неговият начин на тренировки, изолиращ я от останалите, без контакт с останалите в света на леката атлетика, я карал да се чувства различна и значима. Това е, което не позволява на мнозина да видят, че това, което се случва зад затворените врати, е обида.

Гуше каза още, че казаното от гимнастиците срещу Лари Насар, лекар от отбора на Съединените щати, осъден на 175 години затвор за малтретиране на спортисти, й е дало силата да разкаже опита си със Салазар. „Бях много вдъхновена от други жени, които говорят истината. Мисля, че сме на различно място от преди пет години“, каза тя пред SI. 

„Никога не бях виждала треньор да прави масаж на спортист. Така че си помислих: „Това е Алберто. Той е толкова отдаден. Той дори е готов да масажира своите спортисти“. В началото беше необичайно, но се убедих, че това е нормално.“ , казва двукратната участничка на олимпийски игри.

Първото насилие се случило в Риети, Италия. Тя се озовала сама в хотелска стая със Салазар. „Той ми правеше масаж след тренировка, преди състезание, това, което той би нарекъл флъш. Ако трябва да съм честна, напълно замръзнах. Мислех си: „Няма начин да ме докосва така. Той е просто лош масажист".

Няколко години по-късно обаче това се повторило, но вече в Лисабон. „Той ми прави масаж, беше същата ситуация, когато усетих пръста му да ходи там, където не трябва. И ми беше много неудобно. Но той не каза нищо. Почувствах се засрамена. Освен това почувствах, че може би е просто грешка.“

Тя никога не казала тези два факта, докато адвокатите не я разпитали за допинг обвиненията, повдигнати срещу Салазар от USADA, разследване, в което тя сътрудничи, тъй като по време на престоя й там (тя напусна през 2011 г.) той й давал лекарства, от които дори не се нуждаела, за да отслабне.
Гуше казала на разследващите, че получава терапия и това й е помогнало да разбере много от ситуациите, които е преживяла като част от екипа. 

След изявленията си Салазар отново се призна за невинен, а компанията Nike уточни, че нито един спортист от Oregon Project не е бил обвинен в употреба на допинг и че след като треньорът е бил отстранен, сградата, носеща неговото име, е прекръстена.

Кара казва, че с книгата си не иска да взриви лекоатлетическата индустрия. Тя иска да използва гласа си само за насърчаване на други спортисти, както вече се е случило в гимнастиката, както в момента се случва в Съединените щати с женския футбол. „Не сте сами. Няма книга с правила кога да говорите за това или към кого да се обърнете. Това наистина е вашето собствено пътуване и вашият собствен процес на изцеление. И ако никога не искате да говорите за това, това е добре. Но ако искате да говорите за това, това също е добре. И ако ви отнеме десетилетие, както ми отне на мен, за да мога да говоря за това, това е добре. Няма правила. Но най-важното е, че не сте сами и не сте направили нищо лошо. И за съжаление, много от нас имаме тези истории, но те не трябва да ни определят до края на живота ни", завърши тя интервюто си за SI.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена