Треньорът на Десподов - страх, гордост, щастието с бели маратонки и обич към Мирча Луческу наведнъж

55-годишният наставник на Кирил Десподов и ПАОК Ръзван Луческу разказа в интервю за Gazeta Sporturilor как преживява успеха след спечелването на титлата в Гърция със своя тим. За "Генерала" това е втори трофей с ПАОК. Един от девизите на ПАОК е "Орелът мухи не лови", а Луческу разказа как клубът е стигнал до върха. 

"Радостта и гордостта остават на най-високо ниво. Купонът продължава вътре в нас. Честно казано, все още не разбирам, не знам дали разбирам какво направихме. Искам да кажа, че не осъзнавам размера на победата. Като отделен факт току-що завърших няколкочасова среща с щаба, с клуба. Трябва да говорим за подготовката за новия сезон, тренировъчния лагер, много неща. На улицата е вълнение. Пълно щастие. Изпитвам особена гордост пред всеки, когото съм срещнал. Това, което изглежда засега, е повече от това, което беше преди 5 години. Сега отборът победи при по-трудни условия. Първенство, спечелено при изключителни условия. Никой не е печелил по този начин. Като се има предвид, че изиграхме четири мача за европейските купи в началото на плейофите, а в последните четири победихме най-силните си съперници.

Победата с Арис отразява картината на целия ни сезон. Гол, радост, надежда, след това разочарованието от равенството, след което битката, победният гол, оставаме с 10 човека в последните 17 минути...
- Не само за мен, но и за останалите от ПАОК животът ни се промени поне от година. Много от моите момчета спечелиха за първи път. ПАОК има играчи без опит, но със специална психическа сила. И преодоляхме всички възникнали пречки. Тази умствена сила направи разликата. Мантлитетът не се е променил и няма да се промени, знаете добре, видяхте и когато беше спечелено първенството през 2019 г. Това е град, способен да прелива от ентусиазъм, но и да показва цялото си разочарование, когато го има. В Солун повече, отколкото в Атина, хората живеят за футбола. Сигурно и сънуват ПАОК! Това е социален феномен. Отчаянието на хората е да се вкопчат в този отбор, да забравят трудностите. Те идват на стадиона да се порадват или да се разтоварят. Виждал съм възрастни дами, възрастни господа, манифестиращи по улицата, когато вървим към стадиона, както не можете да си представите.

Всичко хубаво, което ни се случи през последните години, е благодарение на Иван Савидис, нашия президент. Той се бореше, винаги се опитваше да бъде в контакт с нас. Говори и с играчите, с целия щаб. Той ни осигури всички условия, всичко, което сме, е благодарение на него. Той е главният герой на този славен период от живота на ПАОК.

Получих много поздравления. Едни се радват, други са приятно изненадани, искат да покажат подкрепата си, както аз показвам някакви чувства към другите в такива моменти. Баща ми, Мирча Луческу, ми каза нещо важно, мога да го кажа и на вас: „Когато беше дете, винаги ме следеше във футбола. Сега аз те следвам навсякъде". Това ми каза след мача, на празненствата в Тумба, на стадиона. И на следващия ден, когато го придружих до летището, той спря и каза: "Благодаря!" (спира за добри няколко секунди).Знаете ли какво наистина ме впечатли, на практика ме шокира. През нощта в онзи автобус на победата, когато видях огромното щастие по лицата на хората, изпитах някакво безпокойство. Защото, когато си в средата на сезона, с подготовката, с мачовете, с играчите, с мислите си, не осъзнаваш какво е в душите на хората. Като спечелиш, осъзнаваш огромното въздействие, което работата ти оказва върху хиляди и хиляди хора. Това е голямо удоволствие и голяма отговорност. Това е щастие и страх за това, което предстои!

Имаме задължението да продължим работата, която сме започнали и която е успешна. Знаеш ли какво казваше Гуардиола? Необходим е опит, за да спечелиш един, два, три, четири шампионата, не можеш да станеш непобедим наведнъж. Двете квалификации в четвъртфиналите на Лигата на конференциите издигат ПАОК до друго измерение.

Ние сме пълни и със суеверия. Искате всичко да бъде направено и когато свършите, има подробности, които искате да обмислите. Шапка, шал, яке...През зимата имах дънки за късмет. През втората част на пролетта - костюм, който ми "помагаше" до края. Но големият късмет, знаете ли какъв беше? Чифт маратонки, бели. Нямаше значение слънце, слана или дъжд, аз си ги носех! Носех ги за първи път през 2021 г. в Риека, на турнето на Лигата на конференциите. Спечелихме с 2:0. След това не ги използвах дълго време. Когато започнахме този сезон на Европейските купи, си спомних онзи дуел в Хърватия, сложих ги и спечелихме. Оттогава останах с тях. Тези бели маратонки ще стоят до ценните ми вещи. Колекционирам всякакви трофеи, медали, спомени, снимки. Имам само една фланелка, от литовската федерация, от първия ми мач за националния отбор. Всичко това ще ми бъде полезно по-късно. Казвам на играчите си така: трябва да дадете всичко, за да спечелите, това, което получаваме сега, остава наше за цял живот! Само наше. Съпругата не е сто процента ваша, тя също принадлежи на нейните родители и вашите деца. Децата? Това е 50 процента собственост, те принадлежат и на съпругата ви. Остават  спомените за това, което получаваме.
Ето какво мечтая да направя някой ден, имам тази картина в съзнанието си: тези предмети, всички събрани на едно място, в една стая, а аз седя в кресло до камината и ги гледам с чаша коняк и пура!", изрази все още горещите си емоции Луческу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят