Трите най-важни урока в бизнеса и покера

Покер играчите и собствениците на бизнеси могат да почерпят доста опит един от друг. И покерът, и бизнесът са свързани с вземането на правилни решения в несигурни ситуации, а изграждането на стабилно разбиране за заобикалящата среда е от ключово значение за успеха и в двете области. 

Целенасочена подготовка

Подготовката за покер, точно както подготовката за управление на бизнес, е като тренировка за маратон. С други думи, тя започва много преди действителното начало на състезанието и трябва да обхваща редица емоционални, психологически и дори физически предизвикателства. 

Често хората, които се интересуват от някое от тези поприща, бизнес или игра на карти, не знаят откъде да започнат, чувстват се затрупани от цялата налична информация в интернет и се стремят да стигнат до финиша, преди да положат здрави основи. Най-лесният начин да се преодолее това е чрез създаването и следването на план със стъпки, които в крайна сметка да доведат до “големия финал”. Както се казва, “отнема години на подготовка, за да се постигне успех за една нощ".

Важно да се подчертае, че подготовката не може да продължи вечно, в противен случай какъв е смисълът от нея? По този начин планът, освен че трябва да има конкретни, постижими и практически цели, също трябва да има определени срокове. Те не бива да са твърде кратки за постигането им, но и не бива да са толкова дълги, че подготовката да се превърне в бариера за започване на действителния проект. В покера целият този процес включва изучаването на стратегии, тактики, изграждане на умения за вземане на решения на място, както и за разчитане на опонентите. Бизнес еквивалентът е също свързан с научаването и изграждането на стратегии и тактики, както и с анализ на пазара и конкуренцията.

Управление на риска

Когато става дума за финансови средства, от съществено значение е да се управлява рискът свързан с тяхната употреба. Например, за инвеститорите в даден бизнес или дори на фондовия пазар, едната основна цел е да не загубят инвестицията си , а другата - да добият печалба върху инвестираното. Често чуваме, че за да постигнем добра финансова “хигиена” не бива “да слагаме всички яйца в една кошница”. 

Но тази популярна максима противоречи на убежденията на Уорън Бъфет - един от най-успешните инвеститори на всички времена. Според Оракула от Омаха няма смисъл да се разпростирате твърде тънко, ако сте сигурни в инвестицията си. Това не означава, че самият Бъфет инвестира само в една компания. Напротив, идеята на Бъфет е, че инвеститорите трябва да са достатъчно запознати с това, в което инвестират, че да бъдат уверени в своите действия. Това важи също и за други сфери от бизнеса като например навлизането на нов пазар или започването на директно “съревнование” с конкуренцията.

В бизнеса и покера се изплаща и наличието на предварително дефинирани планове за действие при извънредни ситуации. В покера най-елементарното управление на риска, което добрите играчи правят, е поставянето на ограничения на потенциалните загуби. Те правят това, като не влизат в игра или турнир с повече от определен процент от своя капитал. 

Изкуството и науката да вземате разумни решения с пари, когато става въпрос за игра на карти или за бизнес, е в това да намерите правилния баланс между разумния избор без да влагате в него толкова много, че евентуалния му провал да ви разори. Подобна е идеята в покера, когато играчите изчисляват т. нар. „одс“ и „аутс“, които служат като насоки за правилнитe моменти за влизане или излизане от ръка. Както казва известният актьор и филмов режисьор Едуард Нортън, „Животът, подобно на покера, има елемент на риск. Не трябва да бягаме от него. Трябва да се изправим срещу него. “

Умствена настройка за успех

И накрая, третият основен компонент на успеха в покера и бизнеса е обединява на всички останали - правилното мислене. Да имате правилната нагласа означава да насочите ума си към растеж, успех и позитивност. Това означава да вярвате в способностите си, но също така и да знаете кога да паузирате и да преосмислите действията си. 

Тук, някои покер играчи и собствениците на бизнес грешат, като възприемат крайност в мисленето - отдават се или на мислене на крайно губещ или пък на заблуждаваща самонадеяност. Значителна част от мисленето на победител се състои в това да си припомняте, че дори за момента вашите способности да са ограничени, те могат да бъдат развити и да се стремите към това.

Друг известен цитат за покера, който се важи с пълна сила и за бизнеса, е на американския артист от 19-ти век Уилям Флорънс. Той каза: „За да сте силни в покера никога не си изпускайте нервите, нито заради тези, с които играете, а още по-малко заради картите. В покера няма съчувствие. Винаги се дръжте разумно. Ако загубите главата си, ще загубите всичките си чипове.”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове