US завод смесил ваксини (обзор)

Заводът в Балтимор прекратява производството на ваксината на “АстраЗенека”.

Бракували 15 млн. дози

Спира производството на препарата на “АстраЗенека”

Завод в Батимор, САЩ, спира производството на ваксината срещу COVID-19 на “АстраЗенека” след грешка, при която смесили съставки от нея с препарата на “Джонсън и Джонсън” срещу коронавируса, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Спирането на производството е по нареждане на администрацията на президента Джо Байдън. Как е било установено грешното смесване в биотехнологичната компания Emergent BioSolution не става ясно. Но след като то било открито, били бракувани 15 милиона дози.

В завода вече ще се произвежда само ваксината на “Джонсън и Джонсън” (която се поставя само на една доза), за да се избегнат бъдещи проблеми. От “АстраЗенека” на свой ред обявиха, че ще обсъдят с властите в САЩ алтернативен вариант за производство на препарата на компанията.

Ваксината на “АстраЗенека” бе временно спряна за употреба в редица страни от ЕС (включително и в България) след съобщения за усложнения при имунизирани с нея пациенти, които получават тромбози. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проведе разследване на инцидентите, след което потвърди, че ваксината е безопасна, но същевременно ефективна. В същото време обаче ЕМА продължава изследванията, тъй като призна, че проблемите при ваксинирани с нея може и да се дължат на препарата за имунизиране.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка