US Сенатът готви закон срещу „Северен поток 2”

Сенаторът републиканец от Тексас Тед Круз е инициатор на законопроекта, твърди „Блумбърг”.

Двама американски сенатори планират внасянето на законопроект за санкции срещу тръбопровода „Северен поток 2”, който ще пренася природен газ от Русия към Германия, по дъното на Балтийско море, съобщи агенция „Блумбърг”, като цитира осведомени източници.

Инициативата е на републиканеца от Тексас Тед Круз и демократа от Ню Хемпшир Джийн Шахийн, и двамата членове на комисията по външни отношения към горната камара на законодателното събрание на САЩ. Според работния вариант на текста той предвижда наказателни мерки срещу плавателните съдове, които участват в полагането на газопровода, и отказ на американки визи за ръководителите на компаниите, собственици на тези съдове. Круз и Шахийн предлагат блокиране на транзакции с базирани в САЩ активи на тези компании и наказателни мерки срещу застрахователи, които осигуряват покритие за проекта. Наблюдатели припомнят, че сред партньорите в „Северен поток 2” са фирмите „Шел”, „БАСФ”, „Винтершал”, „О Ем Ви” и други.

Американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти последните две години осъди проекта и призова Европа да разнообразява енергийните си източници с внос на втечнен газ от САЩ.

Коментари

Задължително поле