Войната в „Левски“ загрубя

БУЛФОТО

Войната в „Левски“ загрубява с всеки изминал ден. Словесната засега престрелка между двата фронта на стадион „Георги Аспарухов“ се засилва, а с нея лавинообразно се забързват и ходовете на замесените като на шахматна дъска. Неутралните наблюдатели по добра българска традиция следят всяко действие със завиден интерес. И дори победа с 5:0 над „Ботев“ (Враца) в събота нямаше да промени акцента на събитията. 

В рамките на 24 часа реномето на мажоритарния собственик на „сините“ Наско Сираков претърпя сериозен удар. Първо старши треньорът Станимир Стоилов се противопостави на изказванията на Вълка по отношение на стопираните изходящи трансфери и получените оферти на „Герена“ през зимата на Хосе Кордоба и Андриан Краев. Бившият селекционер на България и Казахстан дори обяви, че е готов да предостави документи, за да възтържествува истината. А след това допълни, че няма намерение да приеме поканата на Сираков за съвместна пресконференция, на която да бъдат разкрити не само натрупаните през годините задължения на гърба на клуба, но и виновниците за тях. Последното бе по изричното настояване именно на Стоилов от година насам. След успеха с 2:0 над врачани треньорът потвърди намерението си – няма да участва на брифинг във вторник. И по всяка вероятност в крайна сметка такъв няма да има. Самият Сираков едва ли ще излезе повторно пред медиите в рамките на седмица, тъй като доказано това не му е по вкуса и силната част в настоящата ситуация.По този начин много въпроси към него ще останат незададени, след като на предходната пресконференция той изрично подчерта, че сега ще говори само за НАП, предстоящото пускане на акциите и дарителските кампании.

Вторият удар по голмайстор №1 на „сините“ бе не по-малко болезнен. Той дойде от трибуните и е първият такъв, откакто застана на върха на пирамидата в „Левски“. По време на домакинството от 23-ия кръг на Първа лига Сектор „Б“ взе отношение в горещия спор по високите етажи. Направи го на 3 пъти. Толкова общо бяха транспарантите, посветени индиректно на Сираков. И без да се споменава името му, посланието бе разбрано.
„На лъжата краката са къси“, гласеше първият разпънат транспарант в легендарната трибуна. Веднага след това секторът започна да скандира името на Станимир Стоилов като своеобразна подкрепа. В хода на двубоя дойде и вторият и по-силен удар: „Свободен и независим „Левски“. Комарът е порок.“ А финалният акорд от сектора бе препратка към въпросната пресконференция на Сираков в четвъртък, на която той „захапа“ част от привържениците.
„Организираните фенове са 1 процент.Всеки божи ден се сблъсквам с абсолютна подкрепа.“
72 часа по-късно отговорът бе: „Много мило, благодарности! > 1%“

Успоредно с това „Левски“ се тресеше и от друг спор, този между Стоилов и Тодор Батков-младши. Синът на бившия собственик на клуба за пореден път използва социалните мрежи, за да атакува специалиста, наричайки го "магьосникът от село Въгларе, взимащ 50 000 лева месечно". Наследникът на Тодор Батков зададе 8 въпроса към треньора, но интересното бе, че часове по-късно изтри публикацията си. Е, вече бе късно – и медии, и фенове бяха разпространили посланието. 
"Много незначителна фигура – отвърна лаконично Стоилов, запитан за атаката към него. - Мога много неща да кажа, но… Прекалено е малък, за да му се отговоря. Не е видял и постигнал нищо в живота."

Дали Батков-младши е част от войната в „Левски“, или е случайно съвпадение? И двете страни мълчат. Самият Стоилов не пожела да прогнозира. Факт е, че този ход също бе задвижен на шахматната дъска, а конкретните цифри във въпросите на Батков-младши подсказват, че от някъде му се подава информация. Дотук всичко е само ретроспекция и факти. Те обаче показват, че на фона на тихата до момента вътрешна война в клуба, започнала от пролетта на миналата година насам, тя вече е публична. И тепърва ще загрубява още, а най-сериозни мащаби може да придобие около 6 април, когато ще се проведе Общото събрание на столичния гранд. Въпросът е до какво ще доведе. Изглежда, че трудно „Левски“ като клуб ще спечели нещо значимо от нея. По-вероятно е да загуби. 

Напрежението води до разделение сред феновете, които досега със своята единност в кампании и инициативи бяха голямата гордост на „сините“. Уви, битката за надмощие по високите етажи може да удари най-силно именно там, където клубът все още е стабилен. И докато вътрешната борба се води все по-яростно, случващото се на терена няма да е от особено значение…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ