Връщане на продукти: Кога да потърсим правна консултация с адвокат

За наш голям късмет, правилата за връщане на стока в Европейския съюз (ЕС) като цяло и по-конкретно в България са изключително в полза на потребителите. Тези правила се ви защитават в случай, че попаднете на некоректен търговец или просто ако даден продукт не отговаря на вашите очаквания. Ако попаднете в ситуация, в която търговец откаже връщането, можете да потърсите правна консултация за да разберете дали правото не е на ваша страна.

Право на отказ от покупката, която сте направили

Потребителите в нашата страна обикновено имат право на отказ от покупката без да са задължени да посочват причина за това. Отказът трябва да се направи в рамките на 14 дни след получаването на стоката. Ако стоката е дефектна или не отговаря на договора, потребителите имат право на възстановяване, замяна или ремонт, ако това е възможно. Ако потребителят заяви желание, търговците са задължени да възстановят цялата сума, включително стандартните разходи за доставка.

Какво е важно да се знае от потребителите

Потребителите трябва да знаят, че те на свой ред са задължени да върнат стоката в състояние, което позволява на търговеца да я продаде отново. Има изключения, например за персонализирани или стоки с по-кратък живот. Важно е да проверите конкретните условия в договора и да се консултирате с юрист, ако имате въпроси относно връщането на конкретна стока.

Правна консултация в случай на нарушени права

Ако сте потребител и сте в ситуация, в която даден търговец отказва да ви върне парите и да приеме стока, върната от вас, правната консултация с адвокат може да бъде от особена полза за вас. Адвокатът ще ви предостави правен съвет и ще ви насочи какви стъпки да предприемете в зависимост от конкретните обстоятелства (можете да прочетете повече на SofLaw.bg). Имайте предвид, че действително понякога са възможни грешки, тъй като не съвсем всяка стока подлежи на връщане и е твърде възможно да сте попаднали в това изключение, без да знаете за това, че конкретният продукт не може да бъде върнат.

Кои продукти не могат да бъдат върнати в 14 дневен срок

В България, а и в Европейския съюз като цяло, законодателството за отказ от покупка в рамките на 14 дни не се отнася до всички продукти. Общо взето, правото на отказ от покупка обикновено не се прилага за следните случаи:

  • Персонализирани продукти - Това са продукти, които са персонализирани или изработени по индивидуални изисквания на потребителя;
  • Лесно развалящо се продукти - За стоки, които поради своя характер могат да се развалят или да загубят търговския си вид по-бързо (например хранителни продукти, цветя, лекарства);
  • Запечатани продукти и стоки за лично ползване - Някои стоки не могат да бъдат върнати поради здравословни или хигиенични причини. Това могат да са бански, кърпи за баня, козметика, продукти за интимно ползване и много други подобни.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България