Прогноза: Втората вълна на COVID-19 ще нанесе значително по-малко поражения върху икономиката ни

Пораженията от втората вълна на COVID-19 върху икономиката у нас се очертава да бъдат два пъти по-малки в сравнение с пролетта заради по-меките мерки и ограничения, които се налагат. Затова и спадът на БВП на България за 2020 г. ще е 3,8%. Това са заложили в актуализираната си прогноза  Euler Hermes. Така свиването на икономиката ни се очаква да бъде по-малко от това за региона на Централна и Източна Европа (-5,2%). Това е и една от причините българската икономика да понесе по-малко щети и в сравнение с държавите от Еврозоната, голяма част, от които преминаха отново към локдаун. За тях актуализираната прогноза на застрахователя залага спад на БВП от 7,6% за 2020 година.

Според анализаторите в цяла Европа втората вълна на кризата ще има по-леко отражение върху икономиките, защото ще бъдат засегнати по-малко сектори. Очакванията са през последното тримесечие да не пострадат съществено индустрията, селското стопанство и строителството. В зависимост от обхвата и профила на новите мерки в конкретните държави негативният ефект за ноември може да достигне от 30 до 60% от последиците през март 2020 година. 

В същото време обаче не се предвижда и толкова бързо възстановяване на европейските икономики, каквото бе наблюдавано през третото тримесечие на 2020 година. Постепенно подобрение може да започне след Великден на 2021 година със затоплянето на времето и очаквания старт на прилагане на ваксина срещу COVID-19. Според прогнозите това ще е процес, като осезаемо и стабилно възстановяване ще се усети едва през 2022 година, а връщане към нивата преди кризата ще е възможно в началото на 2023 година. Дълготрайни ще бъдат и последиците от бума на фалитите на компании и увеличението на безработицата на Стария континент.

Предвижданията са възстановяването да започне с ръст на БВП в Еврозоната за 2021 година от 4,1% и за региона на Централна и Източна Европа от 3,5%. Анализаторите правят уговорката, че степента на подобрение е пряко свързана с изходните равнища, на които ще остави кризата съответните държави в края на 2020 година.

Актуализираната прогноза на Euler Hermes за България задава ръст на БВП от 3,2% за следващата година, което обаче е под предишната оценка и под средното за региона.

Коментари

Задължително поле