Защо "Златната топка" не е просто футболен трофей...

„Златната топка“ е най-желаният индивидуален трофей за всеки футболист. На церемонията по връчването й всеки футболен фен на планетата тръпне до последния миг, за да узнае името на победителя. И това всяка година. Но който и да е той, има шанс никога повече да не се докосне до нея. А и историята разказва за изключителни майстори, които са правели изкуство с кожената топка, но никога не са държали в ръцете си "Златната". Именно затова всеки талант мисли за нея, възхищава й се, мечтае...Но кой е първият, докоснал Топката?

„Златната топка“ е произведение на изкуството на семейство Мелерио, което от 15 поколения прави бижута за благородници. Още през 16-ти век, през 1515 година фамилията създава малко ателие за реставрация, а през 1613 година открива фирма Mellerio dits Meller.  През 1815 г. Мелерио премества компанията в Париж.

Семейство Мелерио за първи път се докосва до спорта, когато организаторите на Откритото първенство на Франция по тенис им възлагат да произведат Coupé des Mousquetaires. От 1956 г. фамилия Мелерио си сътрудничи с „Франс футбол“ и изобретява трофея „Златната топка“. 11 души участват в създаването на „Златната топка“. Част от екипа включва бижутер, гравьор и човекът, който полира топката. За изработването не се използват шаблони. Всеки път екипът следва определени пропорции (31 сантиметра височина, 23 сантиметра ширина), но изпълняват дизайна сами. Всяка топка трябва да бъде уникална.„Златната топка“ не се продава. 

Тя е по-скоро месингова, отколкото златна. Известният френски бижутер Франсоа Мелерио разкрива тайните на изработката й. "Изискват се десетки часове работа, за да се получи онова бляскаво нещо, което всеки футболист иска. Първо се прави основата от два листа месинг. Пълним ги с восък и оформяме шевовете с длето и чук. Изписваме "Златна топка" и съответната година.

Следва позлатяването и поставянето върху основата. Тя се прави от пирит и не е толкова скъпа. Всичко струва около 2100-2200 евро. Към това може да добавите и 100 евро за лазерно гравиране, което се прави след награждаването", разказа Мелерио.

През годините е имало различни „Златни топки“. От 1956 година до 1983 година наградата е много по-малка. През 1983 година Мишел Платини получава приз, който е много по-голям от досегашните.

"Златната топка" за 2021 година вече е притежание на Лионел Меси. "Бижуто" е във витрината и на българската легенда Христо Стоичков, който я получи през 1994 г. заради уникалнотоси представяне на Световното първенство в САЩ, където нашият тим извоюва 4-о място, както и заради головете си с екипа на Барселона. 

Най-лесният отговор на въпроса защо "Златната топка" не е просто трофей е, защото преди всички статистики, описващи нейния притежател, е това, че тя е едно уникално, единствено по рода си ръчноизработено произведение на изкуството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят