Зеленият път в строителството

Пламена Ненкова от Главболгарстрой: "Темата за водорода като източник на енергия стои на дневен ред"

 На „Southeast Europe&East Med“ форум в американската столица Вашингтон Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор в Главболгарстрой представи зелените решения и иновативните проекти, по които строителната компания работи.

Тазгодишното издание на събитието, организирано от „Делфи икономически форум“ с фокус енергийна сигурност на Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, привлече лектори от цял свят като адм. Джеймс Фого, декан на Центъра за Морска стратегия към Военноморската лига на САЩ, Джефри Паят, зам.-държавен секретар по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ и Симеон Цомокос, Член на Международния консултативен съвет на Главболгарстрой.

В рамките на конференцията Сенатор Крис Ван Холън благодари на Гърция и останалите съюзници на НАТО за съдействието и коментира двустранните отношения САЩ-Гърция

„Текущото решение на енергийните предизвикателства пред Европа в момента безспорно е природният газ (ВПГ), в средносрочен план - това са соларната и вятърна енергия, но в дългосрочен план темата за водорода като източник на енергия стои на дневен ред.“, коментира Пламена Ненкова.

В дискусията за зеленото бъдеще бяха обсъдени проблемите с преноса на енергия, където ролята на строителния сектор е особено ключова. Като изпълнител на множество стратегически проекти в Югоизточна Европа, Главболгарстрой очерта като свой приоритет работата си по енергийната инфраструктурна свързаност и обезпечаване приложението на бъдещите зелени политики с нейното изграждане.

„Като лидер в Югоизточна Европа в областта на изграждането на енергийна инфраструктура, вече десетилетия ГБС следи от близо развитието на енергийните пазари, както и текущия преход към ВЕИ. Строителният сектор може да спомогне за това едно решение бързо да разшири мащаба си и да допринесе за създаването на конкурентен, интегриран и ликвиден пазар на водород и други енергийни източници“, споделя Ненова и допълва, че едно от основните предимства на Главболгарстрой като компания, несъмнено е дългогодишното партньорство с лидери в доставката на оборудване в енергийния сектор - Солар Търбайнс и Ханиуел, както и оперативният офис на ГБС в Брюксел, посредством който компанията следи отблизо всички теми, свързани и конкретно с финансирането на зелени решения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес