Зидан стана на 50, мечтае да води Франция

Зинедин Зидан празнува днес 50 години, важно събитие, преди което той се съгласи да наруши мълчанието от последните месеци. В обширно интервю от 16 страници, публикувано тази сутрин от вестник L'Équipe, бившият футболист от Марсилия преминава през няколко от най-важните епизоди от живота си на и извън терена и също така се занимава с някои въпроси, свързани с бъдещето му. Името му бе замесено с поста на наставник в ПСЖ, но той признава, че това е невъзможно на този етап.

„Треньор на ПСЖ един ден? Никога не казвай никога. Като футболист имах възможността да играя в много клубове. В почти всички. Като мениджър няма петдесет клуба, в които мога да отида. Има два или три. Това е реалността. Ако се върна, това ще е, за да печеля. Казвам това с цялата скромност. Затова не мога да отида никъде. И по други причини...”.

„Когато хората ми казват: „Искаш ли да отидеш в Манчестър?“ Отговарям, че разбирам английски, но не го владея перфектно. Знам, че има треньори, които ходят в клубове, без да говорят езика, но аз работя по различен начин. За да спечелите, много елементи влизат в играта, това е глобален контекст. Знам какво ми трябва, за да успея. И искам да направя всичко от моя страна, за да стигна до тази цел.”, казва още той.

„Надявам се някой ден да стана треньор. Кога? Не зависи от мен. Но се надявам да успея да затворя кръга във Франция. Бях играч и това беше най-хубавото нещо, което ми се случи, но като треньор, който съм сега, воденето на страната ми е нещо, което е постоянно в ума ми. Аз съм победител, без претенции. Не бях изненадан да вдигна три трофея от Шампионска лига с Реал Мадрид. Ако не вярвах, че съм способен, нямаше да предприема тази стъпка. Работих усилено за тази награда. В крайна сметка победата беше толкова красива с дузпи, колкото беше срещу Юве през 2017 г. или следващата година срещу Ливърпул. Последната беше страхотна, защото имахме труден сезон в лигата и този успех постави това, което бяхме като клуб, на изпитание.”

„Имах страхотна кариера в Юве, спечелих всичко с Франция и на 28 си казах, че отиването на Сантяго Бернабеу, в най-големия отбор в света, е да направя още една крачка напред. Знаех, че Флорентино Перес също се интересува. Всичко мина много бързо и се разбрахме. Цената? 76 милиона евро. Юве имаше право да иска, а Реал Мадрид да плати. Имам много връзки в Реал. Ходя на стадиона винаги, когато съм в Мадрид. Имам син в съблекалнята и ми е много приятно със семейството ми. Наскоро бях и на „Стад дьо Франс“, за да гледам финала на Шампионската лига срещу Ливърпул“, каза още Зидан. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят