Бира за хапване

За ценителите на бирата мястото й е в чашите, но домакините са намерили и друго нейно вкусно приложение.

„Пенливи“ рецепти

Любимата напитка е вкусна добавка към ястия с месо и тестени изделия

С пиво панировката става лека и пухкава 

Бирата отдавна не е само напитка, утоляваща жаждата. Тя е философия, светоглед, начин на живот, изкуство, а според някои – магия, заради сложните процеси на трансформация при производството й. Не е случайно, че е третата по популярност напитка в света след водата и чая.

Напоследък се появяват все повече проучвания и публикации, че тя е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството. Нещо повече – въз основа на артефакти учени твърдят, че жаждата за бира може да е предизвикала целенасоченото отглеждане на зърнените култури, от които се произвежда, и така да е възникнало земеделието!

Неотдавна изследователи от Станфорд откриха в пещера на територията на днешен Израел най-старите археологически доказателства за варенето на бира, датирани на 13 000 години. Находката е на каменни хаванчета, в които са намерени остатъци от нишесте и микроскопични растителни частици, типични при превръщането на пшеницата и ечемика в алкохол. Тези находки за най-ранните пивоварни раздвижват стар дебат: какво е било първо, бирата или хлябът?

Да оставим историците да дълбаят в миналото, а ние да погледнем към съвременното приложение на кехлибарената течност не само за утоляване на жаждата, а в кулинарията – като добавка към някои ястия и печива. Бира, в която е сготвено птиче месо, придобива уникален вкус. Свинското става по-крехко и ароматно. Пивото, особено тъмното, може да замести виното в много от рецептите. Бира, използвана при замесването на тесто, го кара да бухне, затова е честа съставка на бухтички, понички, сладки, соленки и питки. Омлет с яйца, независимо дали в него има сирене или зеленчуци, става лек и пухкав, ако в сместа се добави пиво.

Може би най-известното приложение на бирата в кулинарията е като съставна част на панировката. Една от рецептите е: 2 белтъка, 1 непълна чаена чаша брашно, 200-250 мл бира, сол. Брашното се смесва с щипка сол и постепенно се налива от бирата, докато се получи гъстотата на палачинково тесто. Прибавят се разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно се обърква. Филетата месо, риба или друго, което ще се панира, се потапят в сместа и се пържат в сгорещена мазнина.

Печено пияно пиле

Необходими продукти:
1 пиле
1 бира
2-3 глави лук
1 глава чесън
1-2 моркова
сол, по щипка черен и червен пипер, чубрица
1/2 вр. магданоз
60 г масло или 3 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Пилето, нарязано на порции, се слага в йенска тенджера. Полива се с мазнината, а отгоре се нареждат морковите и лукът, нарязани на по-едро. Слагаме главата чесън, срязана напречно на две. Поръсваме с подправките, сипваме бирата, захлупваме и печем 1 час на 180 градуса. Към края отхлупваме капака, за да се получи загар. Готовото пиле поръсваме с магданоз. 

Пиле върху бутилка

Необходими продукти:
1 голямо пиле или кокошка
по щипка мащерка, чубрица, черен пипер, кимион
1 ч. л. сол
1 с. л. горчица
3 с. л. масло
1 с. л. соев сос
1 бутилка бира
1 кг картофи
60 г масло за картофите

Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти без маслото и соевия сос и намазваме пилето отвън и отвътре. От бутилката бира изливаме 50 мл и сипваме вътре маслото и соевия сос. Поставяме шишето в по-широка тава и нанизваме пилето така, че гърлото на бутилката да се покаже няколко сантиметра над пилето. Когато течността заври, тя ще облива пилето, докато се пече, и то няма да изсъхне. Наоколо нарязваме на едро картофите, може и други зеленчуци, и слагаме масло. Печем на 180 градуса, докато пилето добие кафеникав загар, около 90 минути. 

Котлети с гъби и бирен сос

Необходими продукти:
6 котлета или вратни пържоли
500 г гъби
60 г масло
2 с. л. олио
2 глави лук
1 с. л. доматено пюре
100 мл тъмна бира
100 мл вода
2 с. л. брашно
сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Запържваме предварително оваляните в брашно котлети в мазнината от двете страни до златисто. Нареждаме ги в съд за печене. В същата мазнина задушаваме лука, гъбите на шайби, доматеното пюре и накрая подправките. Заливаме котлетите с тази смес, сипваме бирата и водата (вместо вода може да се използват 200 мл бира). Захлупваме с капак или фолио и печем около 2 часа на 180 градуса. 

Шницели от кайма

Необходими продукти:
250 г кайма
1 глава лук
130 г брашно
100 мл бира
2 яйца
сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Смесете с миксер или на ръка каймата с настъргания лук, брашното, бирата, яйцата и подправките. Оставете да почине 15 минути. В сгорещено олио в тиган сипете с черпак или лъжица от сместа, сплескайте леко и изпържете на умерена температура от двете страни до готовност. Извадете шницелите и ги сложете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината.

Хит на седмицата

Пилешки крилца с мед и бира

Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
500 мл бира
сол, черен пипер, чесън на прах, подправка за пиле
Глазура:
200 г кетчуп
3 с. л. пресен лимонов сок
1 с. л. мед

Начин на приготвяне:
В тава за печене осолете крилцата от всички страни и ги поръсете с подправките. Добавете бирата, като сипвате леко отстрани на тавата. Покрийте с фолио и печете на 220 градуса 1 час. Извадете тавата и отцедете соса от крилцата. Сипете го в подходящ съд за котлон. Добавете кетчупа, меда и лимоновия сок. Варете до изпаряване на половината от соса на силен огън 7-8 минути. Получената глазура върнете в тавата с крилцата и ги натопете хубаво в нея. Запечете на 220 градуса за кратко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме