Денислава Димитрова от Пловдив: Доктор Емилова е моят учител на здраве и хармония

Снимка: Веселин Василев

Младата жена е убеден последовател на плодолечението

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

На 33-тия си рожден ден Денислава се събудила с радостното чувство, че й предстои нещо зареждащо и интересно. И отпътувала към д-р Емилова- мястото, което определя като много важно в живота си. Открила го през 2018 г. и споделя, че там се е разделила с килограми и неразположения и е намерила дълго бягалото спокойствие. Там разбрах, че да подредиш пъзелчетата и да вземеш важните решения, съвсем не е трудно, казва младата жена. 

За д-р Емилова знаела от близка приятелка, посещавала често медицинския център с отличен ефект. Но за Денислава най-удивително било, че лелята на приятелката се излекувала там от диабет, макар да била над 60-годишна. И решила да направи програмата, но с много колебания и нерешителност. Пристигнала с план да остане 5 дни, но те станали 30, защото мястото било създадено като че ли точно за нея. 5 дни била на плодове и чай, в останалите се хранела здравословно по индивидуална програма.

Преди това Денислава консумирала много тестени и сладки неща, както и обичайни за натоварения градски човек храни. Внимавала в подбора, но отдавала повече значение на калориите, опитвала и диети. Определя за себе си натрупването на килограми като емоционално напълняване. Стигнала до 72 кг, с тежестта им изгубила и спокойствието. Изчела различни теории за здравословното хранене и се лутала в търсене на свой полезен вариант. Убедена е, че когато ученикът е готов да следва пътя на здравето и хармонията, учителят се появява и му дава вярната посока.

За младата жена д-р Емилова и целият й всеотдаен екип са факторът, помогнал да подреди живота си. Специално откроява професионалния подход на психотерапевта д-р Даниела Овчарова. И се удивлява от подбора на изявени специалисти, работещи заедно с д-р Емилова. Отрицателно мнение за програмата може да се чуе, но то е на хора, които никога не са идвали в центъра и не познават ефектите на плодолечението, възмущава се тя. 

Още с първото си посещение Денислава свалила над 5 кг, повечето от които мазнини. В нормални размери влязъл уголеменият и омазнен черен дроб. И най-важното- върнала се усмивката и увереността и силата за живот. През лятото на 2019 г. отново посетила медицинския център сред зареждащата свежест на Боровец. 10 дни била на чай и плодове и имала толкова енергия, че редовно изкачвала планински върхове. Планирала да остане месец, но непредвидено служебно пътуване извън страната съкратили престоя. С наученото от д-р Емилова без затруднения направила захранването и се чувствала отлично.

До януари т. г. при поредното идване в центъра Денислава е направила много промени във всекидневието си. Всяка седмица остава по 1 ден на чай и плодове. До офиса на фирмата, чийто изпълнителен директор е, има веган ресторант и това е сериозно улеснение при натоварената й програма. Животински храни консумира много рядко- по празници или срещи с любими хора. Казва, че ястията в медицинския център са невероятно вкусни и красиво поднесени и могат да конкурират и най-известните ресторанти. Харесва зелен боб, бамя, всякакви крем супи. 

Най- любими, както и в недалечното минало, остават сладките неща. Денислава е открила как да ги приготвя без никакви вредни съставки. Рецептата й за смути е от ядково мляко, направено от нея от бадеми, банан, лешников тахан и какао. Майстори също веган бонбони и мъфини, баница с пълнозърнести кори и гъби. 
Сред многото откривателства за младата жена е и радостта от движението. В медицинския център участва в организираните за пациентите уроци по йога и спортни танци. И в натовареното всекидневие намира време за спортуване.

Спазва всички пости с лекота и откакто прилага програмата на д-р Емилова е здрава и устойчива на сезонни настинки. Точно по съвета на лекарката, щом усети неразположение остава на чай и плодове и не се е налагало да взема никакви лекарства. Много леко преминала и през ковид и като спомен от епидемията пази в телефона си снимка на.... хладилника. В него са подредени като натюрморт на велик художник веселите багри на богатство от  зеленчуци и плодове.

Денислава нарича медицинския център- моето място. Казва, че в него е събрано всичко ценно- профилактика, изследвания, консултации, почивка и зареждане на духа. И любов, всеотдайност и срещи с нови приятели по пътя към здравето и хармонията.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Зелен боб с киноа /1 порция/

Продукти: 150 г зелен боб,
2 суп. лъж. киноа,
2-3 стръка зелен лук,
½ скилидка чесън,
3-4 стръка копър,
по 1 щипка морска или хималайска сол, джоджен, риган и куркума,
сок от четвъртина лимон

Приготовление: Зеленият боб се сварява на пара, отделно се сварява киноата в подходяща тенджерка. Зрънцата се прецеждат, измиват и се смесват със зеления боб. Прибавят се ситно нарязаните лук, чесън и копър и сухите подправки. Разбърква се добре и се слага сокът от лимон. По желание се добавя зехтин екстра върджин.

Подходящ към ястието е майонезен сос. Приготвя се, като в подходящ висок съд слагаме 50 мл соево мляко, 100 мл зехтин екстра върджин, 1 щипка морска или хималайска сол, сок от ½ лимон, ½ чаена лъж. горчица, ½ скилидка чесън и няколко капки ябълков оцет и се пасира. Към зеления боб прибавяме 2-3 лъжици сос /на вкус/, останалото количество се съхранява 6-7 дни в затворен буркан в хладилника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл