Диетолог: Изхвърлете вчерашната паста

Диетолози предупреждават за опасността от приготвените предния ден тестени изделия и многократната им топлинна обработка.

Какви тестени изделия могат да се ядат дори през нощта и кои е по-добре изобщо да изхвърлим от менюто си? 

"Всичко зависи от това от какво са направени макароните. Пастата от твърда пшеница, която е с много високо съдържание на протеини е сравнима с млечните продукти или някои видове месо", обясни лекарят-диетолог Мариат Мухина, пише БГНЕС. "Много полезни са изделията от елда, соевите и оризовите спагети. Пастата от типово брашно наскоро стана много модерна, тъй като не е калорична, а съдържа много витамини и хранителни вещества, от които се нуждаем", каза диетологът.

Тя препоръчва да ядем спагети от мека пшеница само през първата половина на деня, така че да има време да изразходим придобитата енергия.

"Препоръчително е да вечеряте с паста от твърда пшеница, особено ако заспивате трудно, тъй като аминокиселините, които съдържа ястието подпомагат синтеза на невротрансмитери. Те имат седативен ефект върху нервната система", обясни лекарят.

Диетологът съветва винаги да се яде само прясна паста, а не тази, която е останала от вчера и се налага да се подгрява отново. "Пастата трябва да се яде прясна, защото ако я загреете след време – особено в микровълнова фурна, тя вече съдържа свободни радикали. Това са вещества, които причиняват мутации в клетките и ще са ви необходими "планини" от антиоксиданти, за да бъдат отстранени от тялото, като се неутрализира вредата от тях", предупреди Мухина. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме