Най-добрият начин да избегнете махмурлука е да не пиете изобщо. Но ако това не ви подхожда, а и искате да се повеселите, можете да намалите вредата от алкохола с правилните закуски.
На първо място хапнете, преди да отидете на партито. Яденето задържа алкохола в стомаха по-дълго и забавя преминаването му в кръвта, което означава, че ще имате нужда от повече алкохол, за да се напиете (и да получите махмурлук на сутринта).
Идеално е да ядете храни, които съдържат протеини, мазнини и въглехидрати, тъй като тази комбинация ще ви засити и ще се усвоява по-бавно от организма. Има и отделни продукти, на които си струва да обърнете внимание, преди да отворите бутилка шампанско.
Сьомгата е богата на витамин В12, чието количество често намалява при пиене на алкохол. Освен това е с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини, които могат да забавят усвояването на алкохола в тялото ви. Чудесна за празниците, изпечете сьомгата заедно с аспержи и някакви пълнозърнести храни.
Птиче месо с високо съдържание на протеини, каквото е кокошето, може да помогне за забавяне на скоростта, с която алкохолът се абсорбира в кръвта. Протеинът, заедно с мазнините и фибрите, се усвояват по-дълго, което ще ви помогне да избегнете махмурлука сутрин. Яйцата са друга чудесна храна с високо съдържание на протеини, която може да помогне за забавяне усвояването на алкохола. И това не е единствената ѝ полза. Яйцата също са богати на цистеин, аминокиселина, която играе важна роля в метаболизма на алкохола.
Сладките картофи са добро допълнение към всяко парти хранене. Бататът съдържа калий и други електролити и е сложен въглехидрат. Това означава, че отнема време за разграждането му и може да помогне за забавяне усвояването на алкохола в тялото. Продуктът има и други предимства. Изследвания показват, че сладките картофи предотвратяват скоковете в кръвната захар, което може да ви избави от преяждането, предизвикано от спиртните напитки.
Алкохолът ни кара да огладняваме, но високопротеинови закуски могат да попречат това. Киселото мляко е много богато на протеини, които се усвояват дълго време и забавят абсорбирането на алкохола. Освен протеини, то съдържа мазнини и въглехидрати, което го прави питателна храна, която засища, осигурява много енергия и не предизвиква колебания в нивата на кръвната захар.
Голяма купа овесени ядки може да не звучи примамливо преди купон, но те са чудесен източник на фибри и протеини – две неща, които могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго и да намалят вредните ефекти от пиенето на алкохол. Още един плюс - овесът е показал в проучвания, че предпазва от проблеми с черния дроб, причинени от алкохола.
Бананите са богати на калий, който е електролит, играещ важна роля в мускулната функция, кръвното налягане, нервната система и регулирането на течностите. Телата ни са склонни да губят калий, когато пием алкохол (особено ако е в повече), така че яденето на богати на калий храни преди пиене може да помогне за увеличаване на количеството му в тялото. Спанакът, авокадото и картофите също са богати на калий.