Изпитани рецепти за Нова година

Украсата на новогодишната трапеза е важна за доброто настроение, но оставете място и за ястията.

Да посрещнем празника

Обстановката трябва да е тържествена, храната – изискана

Започнете подготовката по-отрано

Новата година чука на вратата. Ако ще празнувате у дома, време е да се развихрите в кухнята и да покажете кулинарните умения, които дремят у вас неосъществени най-често поради липса на време.

За да смогнете с всичко, започнете приготовленията по-отрано. Украсата можете да измислите доста преди празника, както и да проверите състоянието на чашите и сервизите – онези, които вадите 2-3 пъти в годината. Някои ястия могат да се приготвят от предния ден, дори е препоръчително – например баклавата и тортата.

Домакините с по-богат опит знаят как да сложат да се пече пуйката, гъската, свинския бут, капамата през нощта на ниска температура, така че на другия ден ястието да е готово за тържествения обяд. Така ще имате време да подготвите салатите и ордьоврите, мезетата, дори да спретнете питка, стига да умеете. И най-важното – ще имате време за себе си, за да не се явите пред гостите в слугински вид, намирисващи на манджа. Да уважаваме празника!

Пуйка с кисело зеле

Необходими продукти:
1 пуйка 2,5-3 кг (или патица, гъска)
1 кисела зелка
125 г масло
1 глава лук
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 щипка ким
1 дафинов лист
1 ч. ч. вода
сол

Начин на приготвяне:
Пуйката се изчиства и измива добре и се оставя да се отцеди. Слага се в тава, леко се посолява и се намазва с масло. Пече се в умерена фурна (180 градуса) около 3 часа, като непрекъснато се маже с масло и се полива с вода. Докато пуйката се пече, зелето се нарязва и леко се сварява. Готовата пуйка се изважда в друга тава, а в тази, където се е пекла, се запържва зелето с подправките. Върху него се връща пуйката и всичко се запича в силна фурна още десетина минути. 

Телешки език с манатарки

Необходими продукти:
1 телешки език (600 г)
50 г сушени манатарки
1 глава лук
12 зърна черен пипер
3 зърна бахар
1 дафинов лист
За соса:
0,5 л бульон
200 мл бяло вино
200 г гъби
3 с. л. готварска сметана
2 с. л. брашно
2 с. л. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Телешкият език се сварява до готовност заедно с нарязания на едро лук, сушените гъби манатарки, дафиновия лист, черен пипер на зърна и бахар. Обелва се и се нарязва на филийки, които се подреждат в подходящ съд заедно с манатарките. Бульонът от варенето се прецежда. Гъбите за соса се нарязват и се задушават в малко загрято олио. Брашното се размива в малко студена вода. Слага се към врящия бульон и се сипват готварската сметана, задушените гъби, бялото вино, черен пипер и сол на вкус. Езикът се сервира полят с приготвения сос. 

Баклава

Необходими продукти:
500 г готови кори
0,5 кг захар
1,5 ч. ч. орехи
175 г мазнина – масло и олио
лимон
канела
0,5 л вода

Начин на приготвяне:
В тавичката се нареждат половината кори, слагат се орехите – счукани и смесени с канела. Захлупват се с другата половина кори. Нарязва се на квадрати или ромбове и се залива с горещата мазнина. Пече се на 200 градуса до златисто. Докато баклавата изстива, се приготвя сиропът. За него захарта и водата се варят 10 минути. Слага се настъргана кора от лимон, може и малко лимонтузу или няколко капки от сока на лимона. Още докато сместа е гореща, се залива вече изстиналата баклава. След 5 минути сиропът се отцежда внимателно и се вари още 3-4 минути, да се сгъсти леко. Баклавата се залива повторно и се захлупва, за да се задуши. Трябва да престои един ден, преди да се яде. 

Торта с бишкоти, ябълки и сметана

Необходими продукти:
3 пакета бишкоти
1 кг ябълки или плодовете от 1 голям компот праскови
1 ванилия
200 мл мляко
1 с. л. ром
портокалови корички, сладко или крокан
250 г сметана
3-4 с. л. захар
2 белтъка
пудра захар

Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряват се с малко вода и захар (по желание). Като изстинат, се намачкват и се добавя 1 ванилия. Ако използвате компот, прасковите само се обелват и намачкват. Бишкотите се топят в мляко с ром и се редят плътно на редове във форма за торта. Над първия ред се слагат ябълките. Над втория – по желание крокан, портокалови корички или сладко. За третия ред сметаната се разбива със захар и към нея се прибавят двата белтъка, разбити с малко пудра захар. Сметаната не се размазва равномерно, а се „хвърля“ с лъжица, за да заприлича на снежни топки. Отгоре може да се посипе кафе, какао или настърган шоколад. Тортата е хубаво да престои на студено, преди да се сервира. Може да се приготви от предния ден.

Хит на седмицата

Предястие със скариди

Необходими продукти:
200 г коктейлни скариди (без обелки)
домати според броя на хората
50 г майонеза
1 с. л. лимонов сок
сол, черен пипер, див лук, копър

Начин на приготвяне:
Сварете скаридите. Изрежете капачета на доматите и внимателно ги издълбайте. В дълбока купа смесете ситно нарязания лук, майонезата, лимоновия сок, част от настърганите домати и подправките. Разбъркайте и с получената смес напълнете доматите. Отгоре на всеки домат забодете 2-3 скариди и украсете с копър. Изстудете предястието 30 минути в хладилник и поднесете със зелена салата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме