Истории от бележника на д-р Емилова - Янис Йоану: Две седмици, които промениха моя свят

Снимка: Веселин Василев

Денят му понякога продължава 12 часа

Още с първото лечебно гладуване младият мъж оставя лекарствата за инсулинова резистентност и хипертония и за пръв път от много години се чувства лек, енергичен и изпълнен с оптимизъм

Янис е на 32 години от Кипър, работи като бизнес консултант. Работата му е много напрегната, длъжен е да бъде винаги на разположение на своите клиенти. И затова денят му понякога продължава 12 часа. Няма време да се движи и да се погрижи за себе си. А и като типичен грък обожава храната и времето с приятелите, прекарано на маса. До скоро не си е представял, че изобщо може да гладува, но здравословните проблеми са го притискали да вземе някакво решение. Янис има хипертония – както твърди – от 13-годишен! А това означава, че отдавна е с наднормено тегло и отдавна взема лекарства за високото кръвно, което е 160 на 120, ако не ги взема. При ръст 185 см Янис е тежал 125 кг – толкова е показала интелигентната везна Танита в първия ден от престоя му в клиниката. Тя е показала също така висок процент на мазнини в тялото му, а известно е, че токсините се задържат именно в мазнините.

Но не теглото и високото кръвно го тревожат толкова, колкото появилата се в последните години инсулинова резистентност. Тя е резултат от неспособността на тялото да се справи с огромните порции храна, мазна и тежка, в резултат на което панкреасът е пришпорван да отделя много инсулин. Но този инсулин не може да вкара глюкозата в клетките, каквато е задачата му, защото те, обвити в мастни капчици, стават пък резистентни към инсулина. И така глюкозата циркулира в кръвта и вдига кръвната захар. Черният дроб също страда – при Янис той е бил увеличен с цели 3 см и силно омазнен! Това метаболитно разстройство на организма му го е довело логично до лекарствата за инсулинова резистентност.

И така, когато ножът опрял до кокала, а лекарствата станали една шепа на ден, младият мъж започнал да търси в интернет клиника, в която да направи драстична диета и да се опита да се справи с теглото и здравословните си проблеми. Спрял се на клиника в САЩ, но цената била твърде висока. И тогава внезапно му попаднал сайтът на клиниката на д-р Емилова.

Възможността да остане сам за две седмици на брега на морето в тази клиника му се видяла много добра, защото като типичен грък освен храната, обожавал и морето. А големият й плюс в сравнение с другите европейски клиники била не само цената, а и денонощната лекарска грижа. И така, взел самолета Янис и дошъл в Свети Константин и Елена. Разказва самият той:

„Идеята ми беше да гладувам на вода под лекарски контрол. Бях убеден от това, което ми е говорил моят лекар, че човек с висока кръвна захар и инсулинова резистентност трябва да избягва плодовете. Оказа се обаче, че не е така. След разговор с лекарите започнах да гладувам на плодове. Те съдържат фруктоза, която е съвсем различна от захарта и не вдига рязко кръвната захар, а се усвоява от тялото постепенно. Избирах плодове с нисък гликемичен индекс – портокали, лимони, грейпфрут, ябълки. И вероятно затова първите пет дни бяха за мен много тежки, чувствах се ужасно гладен. Но след това облаците започнаха да се разсейват и … изгря слънце. Гладът започна да изчезва, появи се енергия и желание за живот. И аз се включих във всички активности, а те тук са от сутрин до вечер. Започнах да посещавам всички часове за спорт – сутрешната гимнастика, тай чи, пилатес, йога…  Ходих много пеша, нещо, което ми липсва в ежедневието. Странно е, че физическите усилия не ме изморяваха, напротив,  ставах все по-добре. Моята цел не беше да сваля килограми. А да върна в равновесие организма си, да се чувствам здрав.“

Когато след две седмици гладуване и седмица захранване правят отново изследвания, се оказва, че холестеролът и триглицеридите, които са били опасно високи, са почти в норма. Кръвното също е в норма без лекарства. А 10-те килограма, които е свалил, са го амбицирали да направи скоро още едно дълго лечебно гладуване. Изчезнали са и болките в коленете, а петната от псориазиса по кожата му, от които е страдал, значително са намалели. Чувства се спокоен и весел.

Планира да дойде пак в клиниката, този път за едно 20-дневно гладуване с 10-дневно захранване. Но вече с нови знания за метода на омекотеното гладуване и с вяра, че прави най-доброто за себе си. Не се зарича да стане вегетарианец, но твърдо е решен да избягва сол и захар, а месо да хапва много по-рядко, веднъж седмично, за сметка на пълнозърнести храни, бобови, плодове, зеленчуци, ядки. Ето как малко преди да навърши Христовата възраст, един мъж е взел живота си в своите ръце и е проявил кураж и воля,  за да бъде здрав и щастлив.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Веган гръцка мусака

Продукти:
3-4 картофа
3-4 патладжана
2 тиквички
2-3 домата (обелени)
2-3 глави кромид лук
1 цяла глава чесън
5 червени чушки (може и печени от консерва)
хималайска сол на вкус
зехтин екстра върджин
подправки: самардала, чубрица, риган, червен пипер, мадраско къри – каквото обичате

За заливката:
500 мл ядково мляко (соево, бадемово или от кашу)
пълнозърнесто брашно
хималайска сол на вкус
индийско орехче

Приготвяне:
Патладжаните обелете и нарежете на филийки, осолете леко и оставете да се отдели горчивия сок. Задушете в тиган накълцаните лук и чесън с част от подправките.

Подредете плътен ред от картофите, нарязани на колелца, на дъното на тава, намазана с мазнина. Върху тях сложете половината от патладжаните, а отгоре изсипете смес от накълцаните обелени домати и печените чушки, подправките. Най-отгоре сложете тиквичките, нарязани на филийки и задушения лук и чесън. Най-отгоре – останалата част от патладжаните.

Прибавете мазнина според вкуса си и печете на умерена фурна с капак или фолио. Когато ястието е почти готово, сложете заливката и печете докато стане златиста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл