Ледената диета на Пета Би

Пета Би може да се похвали със завидна форма.

Съвременният човек трупа мазнини, защото се прегрява, твърди журналистката

Ледената диета за отслабване, която шества из Европа и САЩ от три години, е особено подходяща през лятото. Освен здравословен, тя има и психологически ефект - доставя удоволствие. Състои се в консумация на силно охладени храни и пребиваване в среда с по-ниска температура (18-20 градуса). Продължителността є е 6 седмици. Прави се еднократно. Създателката й Пета Би (Peta Bee) обещава олекване с между 5 и 20 кг за целия период в зависимост от изходното тегло.

Допълнителни ползи са подобряване на работоспособността и издръжливостта, по-здрав сън, регулиране показателите на кръвната захар. Ледената диета не се препоръчва на бременни, кърмачки, страдащи от болести на стомашно-чревния тракт и отделителните органи, хора с проблеми на гърлото и белия дроб. Не е подходяща и за тези, които се опасяват, че преохлаждането на лигавиците на горните дихателни пътища може да улесни проникването на Covid-19 при евентуална среща с него.

Пета Би е британска журналистка, пишеща за красота и здраве. Любителите на спорта вероятно я помнят с екстравагантния, но ефективен метод за отслабване аква-джогинг, който лансираше преди няколко години. Подводното бягане се извършва върху специална пътечка на дъното на басейна, което предполага, че освен скъпия уред, притежавате и собствен водоем. С такива бягащи пътечки се обзаведоха някои знаменитости, между които и актрисата Дженифър Анистън.

Новото увлечение на Пета Би - ледената диета, за която е написала цяла книга (The Ice Diet), е значително по-евтино и изисква само наличие на фризер и климатик. Принципът е прост - да замразиш себе си отвътре с помощта на ледени напитки и храни и да поддържаш по-ниска температура от външната в жилището си. Механизмът на отслабване е прост: организмът има нужда от много енергия, за да разтопи леда, попаднал в него, и прибягва до разграждане на мастните си депа. Освен това човек яде по-малко, защото ледената вода запълва стомаха му.

Според Пета Би съвременният човек е свикнал да живее в хиперкомфорт, което компрометира обменните му процеси. Ние трупаме мазнина, защото ни е прекалено топло. Ако спазваме шест седмици ледената диета, ще задвижим отново генетично заложените ни механизми, които управляват правилното изразходване на мазнините в организма, а това ще доведе и до отслабване.

Накратко, препоръките на Пета Би са през 6-те седмици всичко да се яде студено, а по възможност - ледено. Освен това спазвайте правилото “14:10” - 14 часа в денонощието приемайте храна, разделена на три приема, без междинни закуски, и 10 часа не яжте нищо.

Гаспачо

Необходими продукти:
6 домата
1 глава червен лук
1 краставица
1 червена чушка
2 стръка целина
магданоз
1 скилидка чесън
1/4 ч. ч. зехтин
1/4 ч. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:
С миксер се разбиват всичките продукти до получаване на предпочитана от вас консистентност. Сместа се изсипва в керамична или стъклена купа. Покрива се и се оставя в хладилника поне за 1 час, а най-добре за цяла нощ. Когато се поднася, супата се украсява със стръкчета магданоз. Гаспачо е много подходяща за горещите летни месеци.

Малиново сорбе

Необходими продукти:
500 г. малини
100 мл вода 
200-250 г. захар
1 ч. л. сок от лайм

Начин на приготвяне:
Водата се смесва със захарта и се вари 5 минути. Малините се смилат в блендер заедно с лаймовия сок до еднородност. Пюрето се претрива през цедка, за да се отстранят семчиците. Захарният сироп се смесва с малиновото пюре. Пресипва се в контейнер и се замразява във фризер. Преди сервиране малиновото сорбе се разпределя по чаши или купи и се украсява по вкус.

Паниран сладолед

Необходими продукти:
1 кутия сладолед по избор
1 готово руло с вкус по избор (или 1 пак. смлени обикновени бисквити)
2 разбити яйца
1 ч. л. сол
2 с. л. захар
4 с. л. брашно
50 мл бира
олио за пържене

Начин на приготвяне:
С помощта на лъжица за сладолед оформете топки, завийте ги в стреч фолио и замразете. Разрежете рулото и обвийте всяка топчица с него (или я оваляйте в бисквитите). Покрийте отново и върнете в камерата за 10-15 минути. В купа разбийте яйцата с бирата, брашното, солта и захарта. Консистенцията трябва да бъде сходна с тази на бозата. Ако брашното се окаже малко, то добавете още 1-2 супени лъжици. В тенджера налейте повече мазнина и я загрейте. Извадете сладоледа, потопете го в панировката и изпържете. Отцедете върху кухненска хартия, сложете в чашка или чинийка и украсете по ваш вкус.

Студ на кутийки, мраз на филийки

Защо Снежанка не е дебела

Забелязали ли сте, че Снежанка от филмчетата и илюстрациите на детските книжки винаги е слабичка и фина девойка? Тя, разбира се, е много трудолюбива, но има и нещо друго - живее близо до Северния полюс или вдън горите Тилилейски, където винаги е хладно... Това е в кръга на шегата, но съвсем сериозно изследване на Харвардския университет доказва, че понижаването на температурата на обитаваната среда помага за изгарянето на допълнителни 2100-2800 калории на седмица без никакви допълнителни усилия.

Върху това схващане се основава ледената диета на Пета Би, според която трябва да охлаждаме организма отвътре и отвън, ако искаме да изгорим излишните мазнини. Диетата е отличен повод да приготвите любимите си летни рецепти таратор и гаспачо, да хапнете сладолед на корем и ледено сорбе. А защо да не опитате и зеленчуков сладолед? Газираните напитки и готовите сокове са абсолютно забранени, дори да са охладени почти до нулата.

Пикантно ледено зеленчуково смути

Необходими продукти:
2 ч. ч. кисело мляко
2 домата
1 голяма краставица
връзка копър и магданоз
50 г. спанак и листа маруля
2 скилидки чесън
прясно смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите и краставицата на парчета, сложете ги в блендера. Накъсайте на ситно листата спанак и маруля, добавете ги към зеленчуците, сложете намачкания чесън, нарязаните копър и магданоз, изсипете млякото, солта е на вкус. Разбийте всичко до еднородност, разпределете в подходящи чаши. Ако е необходимо, сложете още сол, подправете с черен пипер, пуснете вътре по 3 кубчета лед и поднесете веднага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме