Любимите рецепти на Гуна Иванова

В кухнята на известните

Песента помага и в готвенето

Народната певица Гуна Иванова е родена в петричкото село Богородица и това сякаш я е орисало да раздава любов и всеопрощение с божествения си глас. В живота си е имала тежки премеждия, изгубила е съпруга си, когато е била на 38 години, после и единия си син, но както сама казва, песента я е спасила тогава, когато не й се е живеело, и й е помогнала да продължи напред. Таланта й са наследили нейните внучки Ива и Велислава Костадинови, които пеят заедно с нея и не й казват „бабо“, а „Гунето“. 

Освен като блестяща изпълнителка, Гуна Иванова е известна и като отлична кулинарка. Нейни рецепти са се появявали не веднъж в медиите, познати се допитват за кулинарни тънкости. Помолихме я за няколко рецепти и тя веднага издиктува четири, без да поиска време, за да ги прочете в тефтерите. 

На 72 изпълнителката се радва на момичешка фигура

В дните преди 24 май на столичното Ларго 24-ма наши изтъкнати творци бяха отличени с наградата „Златно перо“, учредена от „Кантус фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Класик FM радио. Сред тях са оперната прима Соня Йончева, поп иконата Богдана Карадочева, цигуларката проф. Стойка Миланова и народната певица Гуна Иванова. 

Фолклорната изпълнителка още не смее да говори за предстоящи концерти. „Миналата година така бях заредила тефтера, но всичко рухна“, казва певицата. Времето на пандемията все пак дава и положителен резултат – Гуна Иванова, внучките й Ива и Велислава Костадинови, Емилия Валенти и Райко Кирилов записват песента „Децата на България“ по текст на Снежина Темелкова и музика на Райко Кирилов. „Много хубава песен се получи, има и готов видеоклип към нея“, казва Гуна. Клипът може да се види в Ютюб и е в състояние да разплаче всекиго, дори да няма деца на гурбет в чужбина.

В момента с Райко Кирилов и Снежина Темелкова работят върху друг проект, този път в много по-разширен състав. Включени са дамският фолклорен квартет „Ладена“ и други изпълнители. Песента се казва „Да спасим света“. „Много е хубава. Ще стане по-хубава и от „Децата на България“, убедена е Гуна Иванова.

На 72 години певицата е съхранила момичешката си фигура, но това не се дължи на диети и лишения, а на редовно ходене в планината, гимнастика вкъщи, домашно сготвена храна с натурални продукти и… забравяне за хляба, когато се налага. Тя лично предпочита по-леки, зеленчукови ястия, но внучките обичат да хапват месце.

Фламбиран заек

Необходими продукти:
1 заек (може 1 кг овнешко или телешко месо)
2 глави лук
1 глава чесън
10 малки лукчета
2 моркова
250 г гъби
1 каф.ч. (малко повече от 100 мл) уиски
1 винена чаша бяло или червено вино
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол, черен пипер, бахар, дафинов лист
1 каф.ч. мазнина

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на късчета. Лукът се нарязва, запържва се до златисто и с решетъчна лъжица се отстранява в съда за задушаване. Същото се прави с морковите. Месото се запечатва в мазнината и се слага в съда. Добавят се изчистените скилидки чесън, малките лукчета и нарязаните гъби. Всичко се размесва и се загрява. Сипва се уискито (може коняк или ром, но те придават привкус на сладкиш). Алкохолът убива миризмата на месото, особено на овнешкото. Запалваме го, като леко разбъркваме, докато изгори. Сипваме чашата вино и още толкова вода – да покрие продуктите. Оставяме на слаб огън, като добавяме сол, черен пипер, бахар и дафинов лист. 30 минути преди края на готвенето добавяме червения пипер и 1 с.л. брашно, размито в студена вода (за да не стане на бучки). Сервира се с картофено пюре или варен ориз.

Риба с горчица във фолио

Необходими продукти:
300 г сьомга или 1 пъстърва
горчица
лимон
розмарин, сол

Начин на приготвяне:
Намазваме рибата отвън и отвътре с горчица, посоляваме я, в коремчето слагаме розмарин и парче лимон. Поръсваме я със зехтин и я завиваме във фолио. Печем във фурната 30 минути на средна температура. Фолиото може да се отвори 10 минути преди края на готвенето, за да се образува коричка. Поднася се с картофи соте.

Тиквички с пармезан

Необходими продукти:
2-3 тиквички
1 яйце
галета
настърган пармезан
зехтин

Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват по дължина на жулиени. Слагат се в тенджера с капак заедно с разбитото яйце и сол. Разклащат се, за да се овкусят отвсякъде, след това се подреждат в тава върху хартия за печене. Отгоре се поръсват с галета, зехтин и пармезан. Пекат се 15-20 минути в умерена фурна. Сервират се със сос от кисело мляко, чесън и копър.

Ябълково руло

Необходими продукти:
500 г ябълки или колкото да покрият дъното на тавата
125 г масло
4 яйца 
8 с.л. захар плюс още 2 с.л. за поръсване
8 с.л. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Ябълките се нареждат на филийки и се подреждат плътно на дъното на тавата. Поръсват се с 2 с.л. захар и 1 пакетче разтопено масло. Запичат се във фурната, докато придобият кехлибарен цвят. Тавата се изважда и върху ябълките се изсипва разбитата смес от яйцата, захарта и брашното, смесено с бакпулвер и ванилия. Изпича се бързо – за 7 минути се образува коричка, и се обръща върху хартия. Веднага, докато е топло, се навива на руло. Оставя се в хладилника да изстине.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме