Любимите рецепти на Вероника Стефанова

Топ моделът помага на момичета с анорексия

Изминаха само три години, откакто топ моделът Вероника Стефанова спечели титлата Мис България Свят и представи страната ни на един от най-престижните световни конкурси за красота през 2017 г., а вече “натрупа” в биографията си успешен бизнес с два собствени бюти салона, приза “Най-добър модел” на Седмицата на модата в Милано от миналата есен, любим мъж до себе си и най-важното - дъщеричка Анжела, която неотдавна навърши 1 годинка.

Карантинното време осуети модните ангажименти на Вероника, но пък й даде възможност да прекара повече време със семейството си. За последно пътува през февруари до Милано - на модната седмица, малко преди да затворят летището заради епидемията от Covid-19. След това участва и на модната седмица в Стокхолм, пак малко преди да обявят извънредни мерки. Оттогава си е в България. Предстои й ревю в началото на юли, организирано от Академията за мода. Няма да участва в Седмицата на модата в Казахстан, защото в тези пандемични времена трябва да съобразява пътуванията с малкото си дете.

За сметка на отпадналите ангажименти твърди, че се е превърнала в образцова домакиня. Стоенето вкъщи определя като много приятен период, през който е научила интересни нови рецепти. Всеки ден готви здравословни, не много тежки ястия, за да могат със съпруга й да не качват килограми и да се подготвят за лятото, а малката Анжи е записана на детска кухня, за да получава по-разнообразна и пълноценна храна, подходяща за деца.

Вероника е добре запозната с принципите на здравословното хранене, след като е успяла да победи анорексията, от която страдала като девойка. Сега не се лишава от нищо и успява да изглежда добре и във форма за професията си на модел. Нещо повече - от години помага на момичета с нейния проблем да се възстановят. А за да ги мотивира и да им бъде за пример, не може да се поддава на никакви гастрономически слабости. Продължава да играе класически балет, макар да не е много редовна на репетициите, което също допринася да поддържа фигурата си.

Императорско ризото

Необходими продукти:
1 ч. ч. черен ориз 
200 г. спанак 
1 глава лук
100 г. грах от консерва 
масло 
1 каф. ч. бяло вино 
1 кубче зеленчуков бульон
2 с. л. готварска сметана 
сол, черен пипер 
пармезан за декорация 
чери домати 
зехтин 

Начин на приготвяне:
Нарязаната глава лук се слага с масло да се задуши в дълбок тиган. Добавят се спанакът и оризът. След като леко се запържи, изсипваме постепенно разтворения бульон. Когато се абсорбира, се добавят грахът, бялото вино и готварската сметана. Накрая слагаме подправките и след като се сервира в чиния, поръсваме с пармезан. За декорация може да се сложат отделно в тиган чери домати и леко да се запържат в зехтин.

Сьомга с портокалов сос

Необходими продукти:
сьомга филе 
розмарин
вегета
сол
За соса 
2 портокала
1 ч. л. мед
масло за намазване
брашно за поръсване

Начин на приготвяне:
Сьомгата се нарязва на порции, поръсва се със сол, малко вегета и розмарин. Запечатва се на тиган за няколко секунди от двете страни, след това се слага във фурна, предварително загрята на 200 градуса, за 20 минути. Докато се пече, се приготвя сосът. Намазва се тиганът с масло, поръсва се с брашно и се изсипва фреш от двата изцедени портокала. След като се сгъсти на тигана, се сипва в сосиера и се разбърква с чаена лъжичка мед. След като сьомгата се изпече, се слага в чиния и се залива със соса.

Зеленчуково рагу

Необходими продукти:
2 картофа
2 моркова
1 гл. червен лук
1 патладжан
1 тиквичка
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
100-150 мл доматен сок
зехтин
масло
сол, черен пипер
мащерка, босилек, пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на кубчета и се слагат с една чаша вода да се сварят. Като абсорбират напълно водата, се махат от котлона. След това се нарязват морковите и една глава червен лук. Слагат се със зехтин да се сотират в по-голям тиган. Добавя се патладжанът, който предварително се обелва и посолява, и след като престои 10 минути (за да не нагарча), се нарязва на кубчета. Освен него се добавят нарязана тиквичка, червена чушка, чесън и предварително подготвените картофи. Слага се масло и като попие, се добавя доматеният сок. Накрая се слагат подправките. Сервира се поръсено с пресен магданоз.

Крем с чиа и маскарпоне

Необходими продукти:
450 г. цедено кисело мляко 
200 г. маскарпоне
150 г. пудра захар
10 г. чиа
мента и ягоди за украса

Начин на приготвяне:
В купа се смесват цеденото мляко и маскарпонето, разбъркват се и след това се добавят пудра захар и чиа. Готовата смес се пресипва в чашки за крем и отгоре се слагат малко мента и парченца ягоди.

И замириса на море

Вадете тигана, рибата идва

Цацата стигна 10 лв. край морето това лято, но не е нужно да ходите чак дотам, за да се насладите на морски деликатеси. Всичко вече се продава в големите магазини в цялата страна по всяко време на годината.

Рибата не изисква дълго готвене, защото месото й е нежно. Ако решите да я мариновате, не го правете за повече от 30 минути, за да не се разпадне. Когато купувате миди, внимавайте черупките им да бъдат затворени - това означава, че все още са пресни. Следете колко време ще готвите калмарите и октопода - ако е в повече, има опасност да останат жилави. За калмарите, независимо дали ще ги варите, задушавате или панирате, са достатъчни 2 минути. Октоподът се топва във вряща вода за по-малко от минута, а после се пече на ниска температура - 90 градуса, 4-5 часа или се вари в тенджера под налягане 20 минути и веднага се изстудява, за да се пресече варенето.

В къщата на топ модела Вероника Стефанова, Мис България Свят 2017, обичат морска кухня, затова рибата често присъства в менюто им - сьомга, лаврак, пъстърва. При сьомгата има възможност за повече експерименти - на пара, печена или първо запечатана на тиган и после запечена във фурна, комбинирана с различни сосове с ароматни подправки, затова Вероника я предпочита, докато приготвянето на лаврак не изисква особено въображение. Това, разбира се, не го прави по-малко вкусен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме