Любимите рецепти на Дарън Макгрейди, бившият готвач на Елизабет Втора

Дарън Макгрейди в момента живее в САЩ.

Да хапнем по кралски

Ако си мислите, че на кралската трапеза има и от пиле мляко, грешите. Елизабет Втора е забранила в семейството ѝ да се приготвят много храни, които според нея не са здравословни, а други просто не отговарят на етикета.

За хранителните навици на английското кралско семейство разказа още преди няколко години бившият кралски готвач Дарън Макгрейди, любимец на лейди Даяна, който е работил в дворцовата кухня през 90-те години на миналия век. Той споделя например, че кралицата обича шоколад и има любима торта - шоколадова с бисквити, която може да яде всеки ден.

Тя е любима и на принц Чарлз, който я поръчал за сватбата си с Камила. Освен това кралицата държи на трапезата винаги да има пресни плодове и зеленчуци според сезона.

Разказва за забранените храни в двореца

Едно от задължителните правила в кралската кухня е: далече от чесъна и лука. Това е напълно обяснимо, защото на кралските особи непрекъснато им се налага да общуват с най-различни хора. В интервю за ReciplesPlus през 2016 г. Дарън Макгрейди казва, че на готвачите е забранено да използват “прекалено много лук”. Като имаме предвид, че този зеленчук присъства в почти всяка рецепта, е добре, че не е напълно забранен.

Кралските особи не могат да ядат и никакви морски дарове - миди, раци, стриди, скариди и т. н. Това важи особено много за посещенията отвъд граница, защото тези храни крият голяма опасност от хранително отравяне и инфекции. Затова кралицата е решила въпроса радикално - без тях!

Месото алангле също е забранено в двореца. Да, кралицата обича стекове, но добре изпечени, а не полусурови. Това правило важи най-вече по време на пътуване. Стомашно разстройство при официална визита не подхожда на никоя кралска особа...

Пастата и другите продукти, съдържащи нишесте, също са табу на кралската трапеза, така че Меган Маркъл, чиято любима рецепта е спагети болонезе, вероятно си е въздъхнала с облекчение далече от двореца. По думите на Дарън Макгрейди, кралицата по правило избягва продукти като картофи, макарони и ориз.
Френският деликатес фоа-гра, или пастет от черен дроб на гъска или патица, не е желан на кралската трапеза. Главната причина е, че производителите му проявяват изключителна жестокост при угояването на птиците. Затова през 2008 г. принц Чарлз забранява фоа-гра в кралското меню.

Ростбиф с йоркширски пудинг

Необходими продукти:
1,5 кг телешко филе
сол, черен пипер
1 с. л. соев сос
2 с. л. сухо шери
4 с. л. олио
За пудинга
250 мл прясно мляко
4 яйца
250 г. брашно
0,5 ч. л. сол
1 каф. л. черен пипер
индийско орехче
1 с. л. мазнина

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват, прибавя се пресятото брашно и постепенно се слага млякото. Прибавят се сол, черен пипер, индийско орехче и 1 с. л. мазнина. Сместа за пудинга се покрива и се слага в хладилника за 1 час. Разбъркват се 1 каф. л. черен пипер, соевият сос, сухото шери и растителното масло. С тази смес се натрива добре филето и се слага в купа да се маринова 30 мин., като се обръща от време на време. Фурната се загрява на 250 градуса. Филето се подсушава и се натрива с 1 ч. л. сол. Решетката на фурната се намазва с растителна мазнина. Месото се поставя на решетката в средната част на фурната. Най-отдолу се слага голяма тава, в която ще се събира мазнината от печенето. В нея се сипват 2-3 лъжици вода и месото се пече 15 мин. Приготвеното в началото тесто за пудинга се разбърква още веднъж и се изсипва в тавата, където е сложена и 1 с. л. стопена мазнина към вече отделения сок от печенето. Тавата се поставя отново на най-ниското ниво. След 10 мин. температурата се намалява до 200 градуса и печенето продължава още 15 мин. Ростбифът се слага в затоплен съд и се оставя още 10 мин. в изключената фурна, за да попият соковете на месото.

Телешко Уелингтън

Необходими продукти: 
1 лист бутер тесто, около 300 г.
700 г. телешко бонфиле, цяло
150 г. гъши пастет
125 г. масло
50 г. осолени бадеми
1 яйце
3 с. л. бяло вино
3 с. л. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обилно поръсете телешкото със сол и черен пипер. Разтопете маслото и добавете олиото. Сложете телешкото да се запържи равномерно от всички страни. Извадете го и оставете добре да изстине. Сложете бутер тестото в широка намазнена тава и го намажете с гъшия пастет. Отгоре поръсете със смлените бадеми и напръскайте с бялото вино. Сложете филето върху тестото и завийте на руло, като добре притиснете и затворите краищата. Намажете отгоре с разбито яйце и печете в предварително загрята до 180-200 градуса фурна за 35-40 минути.

Шоколадов мус с уиски

Необходими продукти:
170 г. тъмен шоколад
5 яйца
300 мл бита сметана
2 ч. л. добро уиски
1 ч. л. разтворимо кафе
6 с. л. гореща вода

Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада. В отделна купа с разтворимото кафе добавете кипящата вода и уискито. Отделете жълтъците от белтъците. Към разтопения шоколад добавете сместа с уискито и жълтъците и разбъркайте хубаво. Добавете сметаната и разбитите белтъци към муса. Поставете го за 3 часа в хладилник.

Шоколадова бисквитена торта

Необходими продукти:
220 г. черен шоколад
110 г. захар
110 г. краве масло
1 яйце
220 г. чаени бисквити
110 г. черен шоколад за покритие и 30 г. за декорация

Начин на приготвяне:
Покрийте дъното на форма за торта с диаметър 16 см с хартия за печене и я намажете с масло. Натрошете бисквитите на парченца не по-големи от бадем. Разбийте маслото и захарта в купа, докато сместа започне да изсветлява. Разтопете 220 г. шоколад. Прибавете го към маслото и захарта. Разбийте яйцето в сместа. Изсипете вътре бисквитите и ги разбъркайте внимателно. Всичко се изсипва във формата, след което се оставя в хладилника за 3 часа. Останалите 110 г. шоколад трябва да се разтопят малко преди да извадите тортата. Обърнете я с дъното нагоре. Намажете с разтопения шоколад. Оставете на стайна температура. Разтопете 30 г. шоколад и ги използвайте за декорация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме