Любимите рецепти на Дженифър Лопес

В кухнята на известните

Диета не означава мъчение

Дженифър Лопес е една от звездите, която на 51 години поддържа апетитната си фигура без особени ограничения. Тя твърди, че никога не е гладувала, но се храни балансирано. Започва деня си с нискокалорична протеинова напитка или с ягодово смути с кисело мляко, канела, мед, лед, лимонов сок и протеин. На обяд хапва филе от сьомга или пилешко със зеленчукова салата. Вечерята ѝ се състои от ориз или сладък картоф с фасул. Последното ѝ хранене за деня е в 18,30 ч.

Когато почувства глад между храненията, яде плодове, а при недостиг на енергия по време на турнета пие протеин. Ако спешно ѝ се налага да свали някой и друг килограм за фотосесия, практикува 10-дневна диета без въглехидрати. В нея са забранени всички нишестени зеленчуци като боб, царевица, картофи, млечните продукти, зърнените храни, дори плодовете. В такъв период яде зеленчуци като карфиол, броколи, моркови и спанак, ядки, месо, яйца, морски дарове, авокадо. Пие много вода и чай - неподсладен, разбира се.

Звездата сваля килограми с много танци

В Холивуд всички са на диета, казала Дженифър Лопес, когато решила да открие собствен ресторант с мексиканска кухня. Може би затова начинанието ѝ не просъществувало дълго, въпреки че се стараела да предлага здравословна храна, предимно вегетарианска.

Самата тя преминала към вегетарианство, за да възвърне формата си след раждането на близнаците си преди 13 години, но сега отново хапва животински протеини - говеждо месо, пиле, риба, които ѝ доставят енергия. Гарнира ги с много зеленчуци. Вечер задължително яде постно. Периодично прави веган детокс програми.
Забравила е за хляб, тестено и сладко, макар че понякога се изкушава с мъничко. Признава, че не се е отказала съвсем от любими храни като сладолед и шоколадови бисквитки. Не пие кафе и алкохол, с изключение на чаша шампанско при специални поводи, не пуши. Отдавна е отказала безалкохолните газирани напитки. Започва сутринта с голяма чаша вода с лимон и през деня изпива общо 7. Дневният ѝ прием на калории е около 1400.
Най-сигурният начин да поддържа форма е движението. Лопес танцува много, бяга по 5 км на ден и спортува във фитнеса. Голямо предизвикателство за нея било да усвои танца на пилон. За готвенето вкъщи има наети хора, защото звезда от нейния ранг няма място край печката...

Пиле балсамико със зеленчуци

Необходими продукти:
4 парчета пилешки гърди без кожа
2 сладки картофа
1 корен пащърнак
1 морков
1 тиквичка
1 глава лук
1 с. л. зехтин екстра върджин
1/2 с. л. пресен розмарин 
сол, черен пипер
1/4 ч. ч. оцет балсамико
1/4 ч. ч. кленов сироп без захар
1 с. л. кафява захар 

Начин на приготвяне:
Нарежете картофите, пащърнака, моркова и тиквичката на кубчета, лука - на четвъртинки, розмарина - на ситно. В купа смесете продуктите за мариноване - сол, черен пипер, балсамико, кленов сироп, кафява захар. Сложете пилето в затварящ се плик, изсипете маринатата, разклатете и сложете в хладилник поне за 30 минути, може и за цяла нощ. Разбъркайте зеленчуците със зехтин и розмарин и ги разстелете в тавичка с хартия за печене. Овкусете ги със сол и черен пипер. Печете ги в предварително загрята фурна около 30 минути, докато започнат да покафеняват и омекват. Извадете съда, обърнете зеленчуците с шпатула и сложете пилешките гърди в средата. Изсипете останалата марината, посолете и подправете с черен пипер. Върнете във фурната за още 30 минути или докато зеленчуците омекнат.

Телешко с праз и сини сливи

Необходими продукти:
1 кг телешко месо
15-20 сушени сини сливи
1-2 моркова
3-4 стръка праз лук
200-250 г. ситни печурки
1-2 листа дафинов лист
1 ч. л. черен пипер
2 кубчета телешки бульон
2-3 скилидки чесън
1 с. л. захар
100 мл зехтин
200 мл бяло сухо вино
връзка магданоз

Начин на приготвяне:
Запържете до зачервяване месото, нарязано на едри късове, добавете нарязания на 3-4 см праз лук, морковите на кръгчета по 1 см, скилидките чесън на филийки и измитите гъби. Задушете за десетина минути като разбърквате внимателно. Прибавете дафиновия лист, черния пипер и захарта, бульоните и залейте с 500 мл гореща вода и бялото вино, оставете на тих огън, докато месото е почти готово, добавете сините сливи за още 5-10 минути. Изсипете всичко в йенска тенджера или глинен гювеч и запечете за двайсетина минути, докато остане на мазнина.

Лаврак севиче

Необходими продукти:
1 лаврак - филета
1 ч. ч. сварена царевица
половин зелена ябълка
половин глава червен лук
2 лайма - кора и сок 
зехтин екстра върджин
1 с. л. нарязан обикновен лук 
1 с. л. сини сливи, нарязани
половин ч. л. морска сол
1 с. л. кориандър

Начин на приготвяне:
Нарежете лаврака на малки парчета, така че да може да ги изяждате на една хапка. Важно е рибата да е прясна, а не замразявана. Разбъркайте подправките и останалите продукти в голяма купа. Мариновайте с тях рибата и я оставете завита с фолио поне за два часа в хладилник, преди да я сервирате, а по-добре за 4 часа.

Зеленчуков бургер с киноа

Необходими продукти:
3/4 ч. ч. киноа
1 и 1/3 ч. ч. бульон или вода
1 малка тиквичка
2 големи гъби без пънчетата
1/4 ч. ч. олио или зехтин
1 глава лук
2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. кайен (лют червен пипер)
2 с. л. соев сос
1 с. л. суха мая
1 ч. ч. овесени трици или галета
3 с. л. ленено брашно
2/3 ч. ч. пюрирани варени сладки картофи
сол, черен пипер
авокадо, сирене, горчица, зелена салата за гарнитура, по желание

Начин на приготвяне:
Изплакнете киноата в цедка. Сложете я с бульона или водата да заври. Оставете я на умерен огън под капак около 13 мин., докато течността се абсорбира. Оставете настрана отхлупена да изстива. През това време настържете тиквичката и я подсушете с кухненска хартия. Затоплете зехтина в дълбок тиган. Сложете лука и го задушете за 3 минути. Добавете тиквичката, гъбите, нарязани на ситно, сол, черен пипер и задушете още 5 минути или докато повечето течност се изпари. Добавете ригана, кайена и соевия сос и оставете да изстива. Прехвърлете киноата в купа, добавете маята, галетата и лененото брашно. Когато зеленчуците изстинат, добавете ги в купата и смесете всичко. Сложете пюрираните картофи, посолете и подправете с черен пипер, омесете. Трябва да се получи консистенция като за бургери. Оформете ги и ги изпържете в мазнина по 4 минути от всяка страна. Може и да ги изпечете във фурна върху хартия за 20 минути. Подредете бургера с гарнитура по ваше желание. Сервирайте топъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме