Любимите рецепти на Пейо Пеев

Пейо Пеев е баща на актрисата и тв водеща Рая Пеева.

Заради традицията ще уважи Сирни Заговезни

Гледаме рокаджиите във филм концерт по канал 1 на БНТ на 26 февруари

С група „Спринт“ тръгват на турне от 1 май

Легендарният рокаджия Пейо Пеев, основател на групите „Импулс“ (с Илия Кънчев и Васил Стоев – Ампега) и „Спринт“, е на сцената повече от 40 години. Тази неделя, на 26 февруари, Канал 1 на БНТ ще излъчи филм концерта на група „Спринт“ „Като в приказката“ с песни от най-новия, 15-и студиен албум на групата. Той е озаглавен „Вече си друг“ и излезе през декември миналата година. Автори на музиката са Асен Драгнев, Пейо Пеев, Пламен Ковачев и вокалистът Емил Копев. Композициите прозвучаха премиерно на 15 ноември 2022 г. в Зала 11 на НДК, когато беше заснет и филмът.

По музиката Пейо Пеев се запалва от дете. Свири на барабани и композира. Първите групи, в които участва, са „Тонус“, „Звезди“ и „Кристали“, следват „Импулс“ (1979 г.) и „Спринт“ (1981 г.). От 2008 г. е музикален директор на Фестивала за нова българска поп и рок музика „София“. Председател е на Сдружението на независимите артисти и музиканти. Застава зад каузата за повече българска музика в национален ефир. 
Група „Спринт“ се стяга за национално турне, което ще започне на 1 май в Южния парк в София. Като повечето артисти, и Пейо Пеев няма време да се върти в кухнята, но обещава, че ще спази традицията и на Сирни Заговезни ще наблегне на ястия със сирене, яйца, мляко и риба.

Запечени блини с гъби

Необходими продукти:
За палачинките
200 мл прясно мляко
1 яйце
1 щипка бакпулвер
200 г брашно
1 ч. л. сол
1 щипка захар
растително масло
За пълнежа
200 г гъби
200 г сметана с висока масленост
100 г пармезан
1 глава лук

Начин на приготвяне:
За палачинките смесете в блендер или с миксер яйцето, захарта, щипка сол, бакпулвера, брашното, млякото и 1 с. л. растително масло. Загрейте 1 с. л. мазнина в по-голям тиган. Изсипете половин черпак тесто и го разпределете по цялото дъно. Запържете на умерен огън. След като краищата на палачинката се запекат, обърнете я. Печете още 1-2 минути. Направете същото и с останалото тесто. Нарежете гъбите и лука на ситно. Задушете за 10 минути, докато влагата се изпари. Сложете сол и черен пипер на вкус, изсипете сметаната и изчакайте, докато сосът започне да се сгъстява. Свалете от огъня. Ако сосът е рядък, добавете 1 ч. л. брашно и разбъркайте добре. Разпределете по 1-2 с. л. от пълнежа върху всяка палачинка, сгънете като плик и поставете върху хартия за печене с ръбовете надолу. Поръсете с малко настърган пармезан и сложете в предварително загрята фурна на 160 градуса. Печете 10 минути, докато сиренето покафенее. Сервирайте блините горещи.

Палачинки със спанак и извара

Необходими продукти:
За палачинките
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. прясно мляко
1 яйце
1 с. л. захар
1 щипка сол
За пълнежа
1 кг пресен спанак или 400 г замразен
150 г извара
50 г пармезан
2 скилидки чесън
2 глави червен лук
1 с. л. масло
4 с.л. зехтин
2 ч. л. балсамов оцет
1/2 с. л. кафява захар
сол, черен пипер
За соса
5 с. л. зехтин
2-3 с. л. течен мед
2 ч. л. горчица на зърна
зелени подправки

Начин на приготвяне:
Направете палачинки от изброените продукти. Загрейте 2 с. л. зехтин и запържете за кратко ситно нарязания чесън. Добавете спанака и намалете огъня. Похлупете и задушавайте 6-7 минути. Сложете сол и черен пипер. Махнете от котлона, добавете настъргания пармезан и разбъркайте. В друг тиган карамелизирайте лука. За целта загрейте масло и зехтин, нарежете лука на тънки ивички. Изпържете го в мазнината на слаб огън за 5 минути с постоянно разбъркване. Намалете огъня почти до минимум и задушете 15 минути. Добавете захар и сол на вкус и задушете още 3-4 минути. Когато лукът е готов, преместете го в друг съд, добавете балсамовия оцет и го оставете да изстине. Смесете лука и спанака, добавете изварата. Разбъркайте добре. Сложете от сместа върху всяка палачинка и навийте на руло. По желание може да полеете палачинките със сос. За да го направите, смесете зехтина, меда, горчицата и подправките, нарязани на ситно.

Запечени тиквички със сирене

Необходими продукти:
1 кг тиквички
200 г сирене
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. брашно
1 каф. ч. олио
1 вр. копър
1 вр. магданоз
сол, черен пипер
2-3 скилидки чесън (по желание)

Начин на приготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кубчета. Задушаваме ги в олиото със сол до омекване. В тавичка изсипваме половината тиквички, а отгоре слагаме натрошеното сирене, разбъркано с 2 яйца. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязани чесън, магданоз и копър. Слагаме останалите тиквички. Най-отгоре заливаме с разбитите 2 яйца, млякото и брашното. Запичаме до розово. 

Риба с орехов сос

Необходими продукти:
6 филета от риба (бяла, пъстърва, сьомга)
2 с. л. брашно
1 яйце
2 с. л. галета
сол
1 каф. ч. олио
За соса
1 с. л. брашно
2 с. л. масло
2 ч. ч. вода
1 ч. ч. смлени орехи
черен пипер, магданоз, лимон, чесън (по желание)

Начин на приготвяне:
Рибата се посолява и се панира, като последователно се топи в брашно, яйце и галета. Изпържва се в олиото до златисто. Нарежда се в голяма чиния. Сосът се приготвя, като маслото се загрява и в него се запържва брашното, изсипва се водата с бъркане и се оставя да заври. Сипват се ореховите ядки и се изчаква сосът да се сгъсти. Овкусява се с черен пипер, по желание – и с чесън. С готовия сос се залива рибата. Поръсва се с магданоз. Поднася се с резенчета лимон. 

Хит на седмицата

Кюфтета от риба тон и броколи

Необходими продукти:
170 г риба тон от консерва
250 г броколи
1 малка глава лук
сок от 1/2 лимон
2 яйца
250 г кашкавал
250 г галета
сол, черен пипер, копър

Начин на приготвяне:
Нарязаният лук се задушава с малко олио, докато омекне. Броколите се накъсват на цветове и се сваряват. Рибата се изцежда от соса и се нарязва на ситно. В по-дълбок съд се смесват рибата, изстиналият лук, ситно нарязаните броколи, разбитите яйца, настърганият на едро кашкавал, галетата, лимоновият сок и подправките. Оформят се кюфтета, които се подреждат в тава с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса 10 минути. След това кюфтетата се обръщат и се пекат още 10 минути. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме