Любимите рецепти на Франко Нориега

Франко Нориега печели фенове с мускули, а не с готварски умения.

Голият готвач разсейва домакините с атлетичното си тяло

Бившият плувец и модел води кулинарни курсове в YouTube

Франко Нориега е известен не толкова с кулинарните си умения, колкото с факта, че готви полугол по телевизията или в своя ютюб канал. Той задължително е без блуза, за да се виждат мускулестите му рамене и плочките на корема му, а понякога е само по боксерки, което несъмнено му печели хиляди фенове и фенки. Според френското издание на “Вог” той е един от най-впечатляващите готвачи в света.

Роденият на 16 януари 1989 г. в Лима, Перу, младеж е бивш плувец, представял страната си на доста световни състезания. Решава, че иска да бъде актьор и през 2007 г. заминава в Ню Йорк, за да учи в Американската академия за драматични изкуства. Вместо актьор обаче става модел на прочути световни марки - Dolce & Gabbana, Calvin Klein, Roberto Cavalli, Louis Vuitton, Hugo Boss.

Преходът му към готварството не е изненадващ, защото семейството на Франко притежава няколко ресторанта в Латинска Америка. Той завършва международно кулинарно училище през 2015 г. и отново сменя професията. Минал през актьорска школа, знае колко е важна визията, за да представи продукта си. Така му хрумва да захвърли тениската и готварската престилка, докато приготвя лесни ястия в своя ютюб канал “Franco Cooks”. Това веднага му отваря вратите на популярни тв предавания като тези на Елън Дедженеръс и Уенди Уилямс. Само година по-късно - през 2016-а, Франко открива собствен перуански ресторант в Ню Йорк, наречен Baby Brasa. Има и ресторант в Перу, управляван от сестра му.

Поло а ла Браза (пиле в перуански стил)

Необходими продукти:
1 с. л. смлян кимион
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. сушен риган
сол на кристали и смлян черен пипер
1 голямо пиле
5 с. л. зехтин или олио
4 скилидки чесън, 3 ситно настъргани, 
1 нарязана
4 картофа, обелени и нарязани 
на кръгчета
1/2 ч. ч. листа от кориандър
1 люта чушка халапеньо
1/2 ч. ч. майонеза
2 с. л. сок от лайм, плюс парченца 
за сервиране

Начин на приготвяне:
Смесете кимиона, червения пипер, ригана, сол и черен пипер. С кухненска ножица разрежете пилешкото на две, като отворена книга. Поставете върху тава за печене с гърдите нагоре, натиснете. Натрийте го с 2 с. л. зехтин и настърган чесън. Поръсете със сместа от подправки. Оставете да престои 1 час покрито или за една нощ в хладилник. Сварете картофите в подсолена вода до омекване - 11 до 13 минути. Отцедете ги и ги запържете в тиган с 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер. Разпръснете картофите около пилето. Печете на 200 градуса, докато месото стане златисто - 45-50 минути. Прехвърлете пилето в чиния. Разбъркайте картофите и ги печете до златисто хрупкаво, още 5-10 минути. Междувременно смелете до гладкост в блендер листата кориандър, халапеньото, нарязания чесън, майонезата, сок от лайм и 1 с. л. вода. Подправете със сол. Нарежете пилешкото и го подредете в чиния с картофите. Поръсете с листа кориандър и сервирайте със соса от кориандър и майонеза и украсете с парченца лайм.

Севиче

Необходими продукти:
риба и морски дарове (скариди, калмари)
сок и кора от 3 лайма, 1 лимон и 1 портокал
1 глава червен лук, нарязан на тънки ивички
1 скилидка чесън, пресован
1 с. л. паста от жълта люта чушка “аджи”
1/2 ч. л. захар (палмова по възможност)
1/4 ч. л. лют червен пипер
1/4 ч. ч. магданоз, нарязан 
на ситно
1 печен сладък картоф
1 авокадо, нарязано

Начин на приготвяне:
Сваряваме морските дарове за кратко (2-3 минути) в кипяща вода. Прехвърляме ги веднага в съд с ледена вода. Маринатата се приготвя, като се смесят сокът и кората от цитрусите, лукът, чесънът, пастата от жълта люта чушка, захарта и лютият червен пипер. Поставяме суровата риба и морските дарове в маринатата 30 минути преди консумация. Преди сервиране прибавяме за гарнитура авокадото и нарязания сладък картоф.

Салчипапас

Необходими продукти:
1 наденица (говежда, 
свинска, пилешка - по избор)
1 голям картоф, 
нарязан на пръчици
олио за пържене
сол
кетчуп
горчица
люта паста Аджи Амарило 
(Aji Amarillo)
майонеза
магданоз за украса

Начин на приготвяне:
Изпържете картофите до златисто, извадете ги върху хартия да се отцедят от мазнината и ги посолете. Нарежете колбаса на колелца и ги запържете в 1 с. л. олио до хрупкави. Върнете картофите при наденицата и разбъркайте. Сервирайте топло, гарнирано с изброените сосове и поръсено с магданоз.

Антикучос (шишчета от телешко сърце)

Необходими продукти:
700 г. телешко или говеждо сърце
3 с. л. червено вино
2 ч. л. лют червен пипер
сол, черен пипер - 1 ч. л.
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. куркума
За соса
3 с. л. магданоз
1 ч. л. лют червен пипер
сол, куркума, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете телешкото сърце на кубчета и го овкусете с червеното вино, двата вида пипер, кимиона, куркумата и солта. Покрийте и сложете в хладилник за 3-6 часа. Смесете подправките за соса. Нанижете телешкото на шишчета, намажете ги със соса и печете на грил или грил тиган, като периодично ги пръскате с малко олио. Печете по 5 минути от всяка страна. Поднесете с гарнитура по избор.

В кухнята на известните

В Перу морското свинче е деликатес

Макар да представлява смесица от индианска, испанска, африканска и тихоокеанска кухня, перуанската има “собствен почерк” и богато разнообразие, признато и от Книгата на рекордите на Гинес. В нея задължителни са картофите - в страната се отглеждат 4000 вида от тях, оризът и царевицата.

Месото е всякакво - от свинско, агнешко и птиче, до говеждо и такова от лама, което на вкус е между говеждо и агнешко, без мазнини. Любителите на екзотична храна могат да опитат ястието Куй - пържено или сготвено на яхния морско свинче, което има малко холестерол и наподобява заешкото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме