Любимите рецепти на Шер

Певицата от години не мърда от своите 53 кг

Шерилин Саркисян, известна като певицата Шер, е странна “птица” във всяко отношение. Тя е с арменски произход по линия на баща си, а майка є е полуфранцузойка-полуиндианка. Така в жилите на Шер тече и една шестнайста кръв на племето чероки.

Още от възхода си на сцената в средата на 60-те години на миналия век Шер провокира публиката с неповторимия си, често скандализиращ стил. Тя носи авангардни облекла, има стотици перуки в най-невероятни цветове, една от първите изпълнитеки е, която си прави татуировки. Шер е ту законодател на модата, на когото подражават, особено в епохата на хипитата, ту е обявявана за една от най-зле облечените жени.

Освен с екстравагантния си външен вид, певицата е известна с пластичните си операции, към които е прибягвала повече от 50 пъти. Нейна е фразата: “Това е моето тяло, ако поискам, ще сложа циците на гърба си, не е ничия работа, освен моя”. Според експерти от натуралния є външен вид е останала непроменена само долната є устна.

Благодарение намесата на медицината, но и на собствената й воля, днес Шер изглежда чудесно за своите 75 години, които навърши през май. Тя продължава да тренира във фитнеса и спазва диетичен режим, който се изразява предимно във вегетарианска храна. Набляга на паста, ориз и бобови растения - леща, фасул. Яде много сурови храни, предимно моркови, зеле и ряпа, подправени с магданоз и лимонов сок. От животинските храни си позволява малко говеждо или птиче месо, риба, яйца, кисело мляко, но никакви други млечни продукти. От плодовете предпочита тези, които є дават енергия, понеже съдържат много естествена захар - банани, папая и нектарини. Не пие алкохол и не пуши, не яде тестени храни, ядки, шоколад, авокадо. Благодарение на режима на хранене и начина си на живот Шер от години не е променила теглото си - 53 килограма.

Френска леща яхния

Необходими продукти:
500 г. френска леща
2 моркова
1 глава лук
15 скилидки чесън
2 с. л. червен пипер
чубрица
зехтин
масло
сол

Начин на приготвяне:
Задушаваме наситнения лук, нарязаните на кръгчета моркови и целите (обелени) скилидки чесън в малко зехтин. След омекването на лука добавяме 1 с. л. червен пипер и бъркаме около минутка, след което наливаме вода - малко повече от половината на тенджерата. Захлупваме, оставяме морковите да се сварят, след което добавяме измитата леща и доливаме догоре с вода. Тази леща се сварява по-бързо от обикновената, за около 20-30 минути. След като омекне, се добавя сол. В нагрят тиган се слага малко масло (около 15 г.), оставя се да се разтопи и се прибавя 1 с. л. червен пипер. Маха се от котлона, за да не загори пиперът, и се разбърква. Сипва се малко от водата на лещата към маслото и пипера, разбърква се и се връща при лещата. Слага се чубрица, оставя се на котлона да клокне и се изключва.

Пилешки гърди с портокал

Необходими продукти:
2 бр. пилешки гърди
4 белтъка
бял пипер, сол, сух босилек
олио
лимонов сок 
100 г. майонеза
2 портокала
1 ч. ч. кисело мляко 

Начин на приготвяне:
Начукайте филетата и ги посолете с белия пипер и солта. Смесете киселото мляко, майонезата, сока от единия портокал и няколко парчета от него. В друга купа се разбиват белтъците на сняг заедно с лимоновия сок и малко сол. След това двете смеси се разбъркват, а пилешкото филе се слага в намазнена тавичка. Изсипва се заливката върху филетата и се пече на 180 градуса. Малко преди края на печенето се поръсва с босилек и се нареждат парчета портокал, след което отново се слага във фурната за около 10 минути.

Кюфтенца със сладко-кисел сос

Необходими продукти:
1 кг телешка кайма
0,5 ч. ч. ситно нарязан кромид 
1 яйце 
сол
1 ч. ч. хлебни трохи или галета
0,5 ч. л. настърган джинджифил
0,5 ч. ч. прясно мляко
2,5 ч. л. царевично нишесте 
150 г. ананасови парченца от консерва 
3/4 ч. ч. кафява захар
2 с. л. соев сос
0,5 ч. ч. оцет 
0,5 ч. ч. ситно нарязана зелена чушка 

Начин на приготвяне:
Смесете каймата с лука, яйцето, хлебните трохи, солта, джинджифила, млякото. Омесете и оформете кюфтенца. Загрейте мазнина в тиган на средна температура и пържете до кафяво. Свалете кюфтенцата от котлона и ги подредете в тава за печене. Сложете ги във фурната на ниска температура, само колкото да ги поддържа топли. Междувременно смесете царевичното нишесте със захарта, оцета, соевия сос и сиропа от консервата с ананаса. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Изсипете в тигана с мазнината от кюфтетата. Загрейте на слаб огън. След като сместа започне да се редуцира, разбърквайте в продължение на още една минута. Върнете кюфтетата в соса. Добавете зелените чушки и парченцата ананас. Гответе няколко минути и сервирайте.

Салата от зелена папая и скариди

Необходими продукти:
110 г. скариди, обелени и почистени от жилите
6 ч. ч. накъсана зелена папая, измита и отцедена
10 чери доматчета, разполовени по дължина
1 ч. ч. прясна мента, накъсана
1 ч. ч. пресен тайландски босилек, накъсан
0,5 ч. ч. листа кориандър, едро нарязан
прясно счукан черен пипер
2 с. л. пържен лук шалот
1/4 ч. ч. печен шам-фъстък за украса

За дресинга:
1/4 ч. ч. вода
2 с. л. захар
2 лайма, изцедени
6 скилидки чесън, фино нарязан
6 чили чушлета, фино нарязани
3 с. л. виетнамски или друг рибен сос по избор

Начин на приготвяне:
Сварете скаридите, отцедете ги и ги разполовете по дължина. За дресинга разтворете захарта в кипящата вода. Когато се разтвори напълно, сложете получения сироп в малка купа да се охлади. Когато се охлади, добавете сока от лайм, чесъна, чушлетата и рибения сос и разбъркайте. Смесете всички продукти в купа и разбъркайте с дресинга. Покрийте купата и охладете за поне 30 минути. Преди да поднесете, поръсете с нарязан шам-фъстък.

Нула холестерол

Бобовите култури заместват месото през лятото

През лятото много хора предпочитат растителните, а не животинските белтъчини. Най-добър техен източник са бобовите култури - фасул, леща, нахут, грах, фъстъци, соя. Те са богати на фибри и протеини, а същевременно нямат почти никакви мазнини и съответно -холестерол.

Особеност при готвенето на бобовите храни е, че трябва предварително да се накиснат, по-добре в топла вода. Бобът и нахутът трябва да престоят в нея 12-24 часа преди готвене, лещата и соята - 8-12 часа. Водата трябва да е поне 4 пръста над продукта. Добре е да се смени веднъж. Пресният грах се пуска във вряща подсолена вода за 3-5 минути. Преди готвене продуктите се измиват и отцеждат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме