Любимите рецепти на Зорница Дамянова

Зорница Дамянова в ролята на Карлота във “Фантомът на операта”

Баронеса Любка Биаджони я кани за записи в националното радио

Майката на примата изпълнява оперните вокали в “Моя страна, моя България”

Само още два пъти - днес, 2 април, от 19 ч., и утре от 17 ч. любителите на мюзикъла могат да видят на наша сцена “Фантомът на операта” от британския композитор сър Андрю Лойд Уебър.

Това е най-касовият спектакъл на Държавния музикален театър “Стефан Македонски” с рекордна посещаемост. За реализирането му театърът е платил най-скъпите авторски права в своята история. Допълнителни средства са инвестирани в мащабна сценография, внушителни декори, озвучителна и осветителна техника, сценични ефекти и в изработването на близо 400 оригинални костюма.

Заради пандемията от коронавирус мюзикълът не бе игран през 2020-а, а миналата година той излезе на открита сцена - в Античния театър в Пловдив и в курорта Албена. 1, 2 и 3 април са засега единствените дати за тази година. Да се надяваме, че театърът ще успее да откупи още представления от фирмата, която държи авторските права, и българската публика ще има и други срещи с прочутия мюзикъл.

Едно от главните действащи лица в спектакъла е капризната примадона Карлота. Това изпълнение е поверено на Зорница Дамянова - добре познато име не само на родните меломани. Тя е солист-артист и художник на Държавния музикален театър “Стефан Македонски” повече от 20 години.

Диригентката баронеса Любка Биаджони я покани преди няколко години с други наши певци да направят записи със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. На 8 април Зорница Дамянова ще излезе на сцената на ОКИ “Надежда” от 18.30 ч. заедно с колежката си Олга Динова, мецосопрано, която ще чества 30 години на сцената.
Интересен факт от родословието на примата на Оперетата е, че нейната майка, дългогодишната солистка на Бургаската опера Люси Захариева, изпълнява вокалите във вечната песен “Моя страна, моя България” на Емил Димитров.

Тиквички-гондоли

Хит на седмицата
Необходими 
продукти:
3 тиквички, 
250 г. сирене, 
3 яйца, масло, галета, кашкавал

Начин на приготвяне: 
Тиквичките се разрязват на две по дължина и се сваряват в слабо подсолена вода. Издълбава се месестата част, нарязва се на ситно и се смесва с натрошеното сирене и яйцата. Тиквичките се пълнят и се нареждат в тавичка, намазана с масло. Поръсват се с галета и отгоре - с настърган кашкавал. Слагат се парченца масло. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. Водата, в която са варени тиквичките, може да се използва за супа.

Лаврак печен в сол

Необходими продукти:
2 средни лаврака
1 кг морска сол
2 белтъка
лимон
подправки по желание

Начин на приготвяне:
Рибите се измиват, изрязват им се перките, почистват се от люспите, вътрешностите и хрилете. Подсушават се добре. Белтъците се разбиват на мек сняг и се разбъркват със солта - да се образуват едри трохи. Вътре в рибите се поставят резени лимон, отгоре - подправки по желание - черен пипер, розмарин, но може и без тях. На дъното на тавата се слага сол, върху нея - рибите, отгоре се покриват добре със сол. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 40 минути. Ако рибите са по-едри - малко повече време. След изваждане от фурната се изчакват 10 минути и солената кора се разчупва. Рибата се почиства добре от солта, преди да се сервира.

Мусака от спанак и ориз

Необходими продукти:
1 кг спанак
2 глави лук
3 с. л. олио
0,5 консерва домати
100 г. ориз
1 водна чаша прясно мляко
3 яйца
50 г. кашкавал
2 с. л. брашно
150 г. сирене
магданоз, черен, червен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Измийте спанака, нарежете го и го задушете с малко олио. След като го свалите от котлона, добавете настърганото сирене и поръсете с черен пипер. В останалото олио задушете ситно нарязания лук. Прибавете ориза, сол на вкус и червения пипер. Налейте малко гореща вода и го оставете на слаб огън, докато оризът се свари. В намазнена тавичка наредете на дъното половината домати. Върху тях разстелете ориза, отгоре - спанака, и най-отгоре останалите домати. Запечете ястието във фурната на 200 градуса. Залейте го със смес от брашното, яйцата и млякото. Поръсете с настърган кашкавал. Отново запечете до готовност на заливката.

Торта с ягоди

Необходими продукти:
За блата:
1,5 ч. ч. брашно
2 с. л. захар
40 г. масло
1 бакпулвер
За плънката:
1 кофичка заквасена сметана
1 ч. ч. студено мляко
2 с. л. пудра захар
2 с. л. масло
1 кг ягоди

Начин на приготвяне:
От изброените продукти се изпича блатът в тортена форма. След като изстине, се слага в тортена чиния и се разрязва на два блата. Долният се намазва с 2 с. л. масло, размесено с пудрата захар. Слагат се половината ягоди, намачкани. Захлупва се с другия блат и цялата торта се намазва с разбитата сметана с млякото. Отгоре се нареждат останалите ягоди. Слага се в хладилник, за да се стегне. Вместо ягоди, могат да се сложат малини, боровинки, къпини.

Чеснови скариди с вино

Необходими продукти:
400 г. почистени скариди
5 скилидки чесън
50 мл бяло вино
сол, черен пипер 
сок от половин лимон
пресен магданоз и мента
зехтин

Начин на приготвяне:
Сгорещете зехтин и запържете скаридите. Смесете пресования чесън, нарязаните листенца магданоз и мента и сока от лимон. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте скаридите със соса, налейте виното и гответе на тих огън половин час под капак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме