Любимите рецепти на Радо Шоу

Шоуменът в ролята на кулинар

Дамите от вокална група „Наслада“ го гощават с домашни вкусотии

Артистът е на сцената от 35 години

Радослав Стоименов, както е истинското име на актьора, певец, шоумен, комик и аниматор Радо Шоу, през 2022-ра отбелязва 35 години на сцената. Първата му актьорска изява е музикална пародия на Мадона. Особено популярен е през 90-те години на миналия век, когато изнася самостоятелни програми и често е канен да весели гостите на частни партита с песните, смешките и имитациите си. Репертоарът му включва от поп и попфолк хитове до френски шансони и италиански канцонети. Оттогава е и артистичният му псевдоним Радо Шоу.

Актьорът има и роли в театъра и телевизията, а в момента зрителите могат да го гледат всяка вечер на хрумки и раздумки в предаването „Чаршията“ по БГ плюс (бившата „Българе“). Любима негова роля е да се превъплъщава в Дядо Коледа. Изявява се като аниматор на партита и конферансие на циркови програми, където често е в костюма на клоун.

Освен актьор, Радо Шоу е и музикант с издадени осем албума. Той свири от малък на акордеон и пиано, учил е класическо пеене при доц. Сабин Марков. От години ръководи дамската вокална група „Наслада“ към читалище „Братя Миладинови 1917“ в столичния квартал Княжево. На 19 март с нея и с детската вокална група „Канарчета“ с ръководител Венцислав Пенев, последовател на легендарния Костадин Гугов, ще изнесат концерт в читалище „Светлина 1908“ в Нови Искър. От изпълнителките в „Наслада“ Радо събира не само житейски опит, а и вкусни домашни рецепти, които понякога опитва лично. 

Агнешко със зелении

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
0,5 кг спанак
0,5 кг лапад
2 връзки зелен лук
1 ч.ч. домати от консерва
1 вр. джоджен
1 вр. магданоз
по 1 с.л. олио, мас и масло
2 ч.ч. бульон
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се сварява. В мазнината се задушават зеленият лук с всички зелении. Добавят се червен пипер и накрая – доматите. Задушава се още 20 минути на слаб огън и се подправя. На дъното на тенджера (ако ще готвим на котлон) или гювеч (ако ще печем във фурна) се слагат половината от зелениите, отгоре месото, а върху него останалите зелении. Брашното се размива в бульона от варенето на месото и се изсипва в тенджерата. Оставя се да ври 1 час на тих огън. Сервира се с кисело мляко и чесън по желание.

Коприва с кашкавал и яйца

Необходими продукти:
1 кг коприва
6 яйца
150 г кашкавал
0,5 пакетче масло от 125 г
1 с.л. олио
сол, черен пипер, джоджен

Начин на приготвяне:
Копривата се попарва с вряла вода, изважда се с решетъчна лъжица и се нарязва. Намазваме тавичка с олио и изсипваме копривата. Правим с лъжица шест вдлъбнатини и във всяка чукваме по едно яйце. Настъргваме върху него кашкавал, поръсваме подправките и слагаме по 1 бучка масло. Печем 10-15 минути на 200 градуса. 
0647-3

Сарми с лапад

Необходими продукти:
30 листа лапад, по-големи
1 каф. ч. ориз
4 настъргани домата
1 каф. ч. вода
1 глава лук
сол, черен пипер, джоджен
1 каф. ч. олио

Начин на приготвяне:
Лападът се почиства от дръжките и се попарва в подсолена вода. В олиото се задушава ситно нарязаният лук, слага се оризът, малко домати и 1 каф. ч. вода да набъбне оризът. Прибавяме подправките. Завиваме сармички и ги нареждаме в тавичка. Заливаме ги с доматения сос и 1 ч.ч. вода. Към соса може да се прибавят 2-3 с.л. кисело мляко с 1 ч.л. брашно.  Запичаме в умерена фурна. 

Свинско руло със спанак и гъби

Необходими продукти:
600 г свинска плешка
300 г спанак
200 г гъби
1 глава лук
1/4 пакетче масло
2 с.л. галета
4 яйца
0,5 ч.ч. бяло вино
3-4 с.л. мазнина
магданоз, копър
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно зеленчуците. Сварете яйцата. Задушете в маслото гъбите и лука, докато се изпари водата. Прибавете спанака, магданоза, копъра, галетата, черния пипер и продължете да задушавате още 5 минути. Разрежете месото и го начукайте с чукче, за да се получи по-голяма пържола. Върху него сложете плънката, размесена с натрошените сварени яйца. Навийте на руло, сложете го върху алуминиево фолио, намажете с мазнина, полейте с виното и загънете фолиото. Печете в умерена фурна. Поднесете рулото нарязано на филии. 

И известните готвят

Хайде на зеленото!

До настъпването на астрономическата пролет има още две седмици, но мине ли 1 март, по традиция казваме, че сме се „хванали за зеленото“. Зажаднелият за витамини и пресни продукти организъм сам си иска салати вместо туршии, коприва и спанак вместо кисело зеле и картофи.

За да се заредите с вещества, които тонизират и помагат да преодолеете пролетната умора, избирайте тъмнозелени листни зеленчуци, съветват специалисти по хранене. Такива са всички салати и марули, зелено зеле, броколи, спанак, лапад, киселец, пресен лук, листа от червено цвекло и от целина, млади кълнове. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме