Най- модерните салати това лято

Когато температурите са високи, а коремчетата къркорят няма нищо по-подходящо за хапване от една свежа и питателна салата. Сега е сезонът да хубавите и вкусни домати, на много плодове и зелени салати. Експериментирайте, вложете въображение и хапвайте!

 

1. Салата Бурата 

Необходими продукти: 
• Домати – 1 бр. 
• Сирене Бурата – 1 бр.
• Кедрови ядки – 30 гр.
• Босилек – 1 стрък 
• Песто – 2 с.л.
• Рукола – 50 гр.
• Балсамов оцет 
• Сол

За тази салата е важно доматите да са селски розови големи домати. Те са много по-ароматни и по-вкусни! Препоръчително е да са обелени и се режат на колелца.

Кедровите ядки се минават през тигана. Печените ядки са по-хрупкави и добавят пушен аромат.

Наредете доматите в чиния, като в средата поставите сиренето Бурата, добавете руколата и няколко листенца босилек, поръсете с кедровите ядки. Овкусете с песто, редуциран балсамов оцет и сол. 

 

2. Салата с кайсии 

Необходими продукти:
• Кайсии – 4 бр. 
• Салати микс – 60 гр.
• Бейби домати – 6 броя
• Кашкавал – 2 филийки 
• Орехи 
• Семена от чия – 1 с.л.
За дресинга: 
• Лимон – сок от ½ лимон 
• Балсамов оцет – 1 с.л.
• Мед – 2 с.л.
• Сол – 1 щипка

В малка купичка смесете всички съставки на дресинга и ги разбъркайте до хомогенна смес.

Поставете в голяма купа салатите микс и нарязаните на половина бейби домати. Полейте ги с ¾  от дресинга и хубаво разбъркайте.

Запечете кашкавала в тиган на висока температура от двете страни с малко мазнина. Нарежете го и го поставете отгоре в салатата. Около него наредете кайсиите и орехите. Поръсете със семената от чия и изсипете останалата част от дресинга.  

 

3. Салата със спанак и ягоди 

Необходими продукт: 
• Орехи – ¾ ч.ч.
• Червен лук – ½ глава 
• Бейби спанак – 300 гр.
• Ягоди – 250 гр.
• Сирене Фета – ¾ гр.

За дресинга:
• Балсамов оцет – ¼ ч.ч.
• Зехтин – 3 с.л.
• Маково семе – 1 ½ с.л.
• Мед – 1 ½ с.л.
• Дижонска горчица – ½ ч.л.
• Сол – ½ ч.л.
• Черен пипер – 1 щипка

Предварително мариновайте лука за около 30 минути. Нарежете го на тънки полумесеци, сложете го в купичка и го покрийте с малко вода, лъжичка мед, малко балсамов оцет, зехтин, сол и черен пипер. Оставете го в хладилника, докато ароматите се смесят.

Запечете орехите в тигана върху хартия за печене, докато придобият приятен печен аромат и потъмнеят леко.

В отделна купа добавете всички съставки за дресинга и разбъркайте до хомогенна смес.

В голяма купа поставете спанака и отцедения червен лук и ги разбъркайте с ¾ от дресинга. Накрая наредете отгоре нарязаните ягоди, натрошеното сирене и печените орехи и добавете останалата част от дресинга. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме