Рецепта за вкусна ягодова Пана Кота

На италиански Panna cotta буквално означава „варена сметана“. Този десерт включва много малко съставки и по същество представлява проста смес от сметана, захар и ванилия. Желатинът се добавя, за да се сгъсти сместа и да се създаде консистенция, подобна на крем. Резултатът е копринено гладък десерт с богат вкус. 
Смята се, че десертът е измислен в началото на 20 век от жена с унгарски произход в Лангхе. Въпреки че през XVIII век в книгата "Il cuoco Piemontese" вече имало много подобна рецепта, наречена "бял натурален крем" (crema bianca al naturale). 

Необходими продукти:
• Мляко – ¼ ч.ч. (60 мл.)
• Прахообразен желатин – 8 гр.
• Сметана – 2 ч.ч. (500 мл.)
• Захар – ¼ ч.ч. (50 гр.)
• Ванилия – 1 бр. екстракт 

Разтворете желатина в купичка със студена вода. Не бива да го наслоявате, тъй като това ще попречи на кристалите да се разтворят. Оставете го да престои 5-10 минути, за да омекне.

Междувременно загрейте сметаната, захарта и ванилията в касерола на средна температура и оставете да заври, докато захарта се разтвори. Отстранете от огъня, добавете желатина и веднага разбъркайте, докато сместа стане гладка и хомогенна. Ако желатинът не се е разтворил напълно, върнете тенджерата на котлона и загрейте внимателно на слаб огън. Разбърквайте непрекъснато и не оставяйте сместа да заври.

Изсипете сметановата смес в 4 отделни шолички или чашки и охладете в хладилника за поне 4 часа или докато стегне напълно.

Отгоре нарежете пресни и намажете със сироп или сладко, за да не повехнат.

Панакотата може да се покрие с найлоново фолио и да се съхранява в хладилник до 3 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме