Рецепти за разтоварване след празниците

През ден яжте само кисело мляко, плодове и зеленчуци под всякаква форма. 

Наблегнете на зеленчуци и кисело мляко

Гъбите могат да заменят месото

Дните с великденските и гергьовските трапези приключиха, наближава време за море и показване по бански. За да не се срамувате на плажа, вслушайте се в съветите на диетолозите и се опитайте да свалите някой и друг килограм не с ограничения, а с промяна в начина на хранене.

Постарайте се да се храните редовно – сутрин, обед и вечер, с две подкрепителни закуски в 10 и 16 ч. по възможност, съветва проф. д-р Донка Байкова. Но тези закуски да не са парче торта или баница, а чаша капучино, айран или един плод. Гладуването през деня поради липса на време и преяждането вечер е най-лошото, което си причиняваме. След лишаването от няколко приема на храна, които организмът е програмиран да получава, първата хапка, която му подадем, той насочва към резервите си, които са предимно под формата на мазнини. 

„Диетата на Байкова“ е през ден да консумираме кисело мляко, плодове и зеленчуци – дали ще направим таратор, дали тиквички с кисело мляко или спаначена супа, гарнирана с кисело мляко – всичко това на обяд и на вечеря, плюс много плодове.

След млечно-киселия ден следва въглехидратен – зърнена закуска и зеленчукови блюда на обяд и вечеря, гарнирани с въглехидратна храна – картофи, ориз, боб, леща. Все пак въглехидратите са нашият енергиен източник, но не трябва да прекаляваме с тях, особено вечер. Третият ден отново е млечно-кисел. Четвъртият е белтъчен – месо, риба, яйца, млечни продукти на обяд и вечеря, на закуска – овесени ядки или филийка с лютеница, ако не обичате зърнените закуски. Следва отново млечно-кисел ден, после въглехидратен и пак кисело-млечен, който трябва да е съчетан с много зеленчуци. 

Тиквички гондоли

Необходими продукти:
4 тиквички
4 яйца
250 г сирене
100 г кашкавал
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол
4 с. л. галета
2 с. л. олио
масло
1 ч. ч. гореща вода

Начин на приготвяне:
Тиквичките се разрязват на две по дължина и се издълбават като лодки. Нареждат се в намаслена тава и се посоляват леко. Нарязаният лук и чесънът се пускат в сгорещеното олио, добавя се вътрешността на тиквичките и се оставя, докато водата се изпари. Сваля се от котлона и се добавят натрошеното сирене, разбитите яйца и наситненият копър. С тази смес се пълнят тиквичките и се поръсват с галета. Отгоре се слагат парченца масло. В тавата се сипва чаша гореща вода. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, докато тиквичките омекнат. Поръсват се с настъргания кашкавал и се пекат още няколко минути, докато се зачервят. 

Пълнени гъби

Необходими продукти:
1 кг гъби печурки, по-едри
200 г шунка или бекон
200 г кашкавал
сол, черен пипер
чушка – по желание
гореща вода

Начин на приготвяне:
Измиваме добре гъбите и премахваме пънчетата им. Нарязваме на ситно шунката и кашкавала. Подреждаме гъбите в тавичка, посоляваме ги и подправяме с черен пипер. Пълним ги с кашкавала и шунката, може и парченца чушка. Сипваме малко гореща вода на дъното на тавата и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато гъбите потъмнеят, а кашкавалът се разтопи. Пънчетата могат също да се сложат в тавата или да се използват в супа или друго ястие. 

Мусака със спанак и сирене

Необходими продукти:
1 кг спанак
2 глави лук
3 с. л. олио
150 г сирене
1/2 консерва домати
100 г ориз
1 водна чаша прясно мляко
3 яйца
50 г кашкавал
2 с. л. брашно
сол, черен, червен пипер, магданоз
1 ч. ч. гореща вода

Начин на приготвяне:
Спанакът се измива и нарязва. Задушава се с малко олио. След като се свали от котлона, се прибавя настърганото сирене и се поръсва с черен пипер. В останалото олио се задушава нарязаният лук. Прибавят се оризът, червен пипер и сол на вкус. Сипва се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя на слаб огън, докато оризът се свари. В намазнена тавичка се слагат на дъното половината от нарязаните домати. Върху тях се разстила оризът, върху него – спанакът, най-накрая - другата половина от доматите. Ястието се запича на 180 градуса и когато е готово, се залива със смес от брашното, яйцата и млякото. Поръсва се с настърган кашкавал и отново се запича до зачервяване. 

Кюфтета от тиквички

Необходими продукти:
0,5 кг тиквички
3 яйца
100 г сирене или кашкавал
3 с.л. брашно
1 зелена чушка
черен пипер, сол
магданоз
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на ситно ренде и се посоляват. Изцеждат се хубаво от водата и се смесват с яйцата, натрошеното сирене, нарязаната на ситно чушка и останалите продукти. С голяма лъжица се сипва от сместа в сгорещено олио и се пържат като обикновени кюфтета. Може да се приготвят във фурна, като се сложат върху намазана с олио хартия и се пекат на 180 градуса до златисто. Поднасят се с кисело мляко с чесън и копър.

Хит на седмицата

Пролетни рулца

Необходими продукти:
15 оризови кори или 1 пакет фини кори за баница
1/2 глава броколи
2 моркова
1 глава лук
1 тиквичка
други зеленчуци по желание
сол, черен пипер
2 с. л. зехтин, сусамово или друго олио
1 с. л. мисо (по желание)

Начин на приготвяне:
Настържете моркова, накъсайте броколито на розички, нарежете лука и моркова. Може да добавите всякакви зеленчуци, които имате в наличност. Задушете с малко вода в тиган, докато зеленчуците омекнат. Добавете подправките, мисото и мазнината и оставете на слаб огън, за да се сотират. Пригответе оризовите кори - необходими са ви чиния, пълна с вода, и дъска или втора чиния. Поставете оризова кора във водата и изчакайте половин-една минута, докато омекне. Извадете я и поставете върху дъската или в другата чиния. В средата на кората сложете 1-2 с. л. от зеленчуковата смес (зависи колко са големи корите) и завийте на 4 като баничка, така че нищо да не се разтича. Запечете рулцата на сух тиган или във фурна, за да хванат загар и да станат по-хрупкави, но ако са с оризови кори, могат и да не се пекат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме