Рецепти от гръцката кухня

Гръцката трапеза радва и небцето, и очите.

По комшийски

Зехтин, маслини и сирене са задължителни

Върви чудесно с узо или рецина

Макар да съдържа много елементи от средиземноморската и балканската кухня, гръцката е успяла да запази през вековете свой собствен облик и традиции, заради които гръцките ресторанти са обичани по цял свят.

Салатите от пресни зеленчуци и ароматни подправки задължително съдържат маслини, бяло сирене и заливка от зехтин и лимонов сок. Освен тях, и разядките от печен патладжан (мелидзано салата) или от гъсто кисело мляко с краставици и чесън (дзадзики) са задължителни на трапезата. Най-често се поднасят с ледено узо или местното бяло вино рецина. 

Рибата и морските деликатеси са това, с което най-много се славят гръцките ресторанти, но на тях ще отделим специална страница друг път. Много от ястията, които приготвят комшиите, ни се струват познати – сарми с лозов лист, мусака, шишове (сувлаки). Разликата е в подправките. Гърците често овкусяват месото с канела, карамфил, мента, мащерка, риган.

Почти във всичко слагат дафинов лист. Сувлакито например се маринова в сос от лимонов сок, зехтин, риган, сол и пипер. След това се нанизва на шишове и се пече. Традиционната гръцка мусака съдържа печен патладжан, а в подправките й има карамфил, канела и индийско орехче. 

Гръцко пастицио

Необходими продукти:
За основата:
1 кг телешка кайма
1 голяма глава лук
1 ч. ч. бяло вино
4-5 пресни домата или 1 консерва
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. захар, равна
1/2 кг макарони (дълги, с дупка)
3 с. л. масло
зехтин
сол, черен пипер
индийско орехче
За соса бешамел:
900 мл мляко
120 г масло
щипка индийско орехче
2 жълтъка
200 г пармезан или друг твърд кашкавал

Начин на приготвяне:
Запържете каймата в зехтина, като я раздробявате с вилица, докато промени цвета си. Добавете ситно нарязания лук, сол и черен пипер и продължете да пържите. Налейте виното, изчакайте да се изпари алкохолът и добавете настърганите домати, доматеното пюре и захарта. Намалете огъня и оставете каймата да къкри около 15 минути, докато течността се изпари. Махнете от огъня. Сварете макароните в голямо количество подсолена вода. Важното е да ги варите 3 мин. по-малко от времето, посочено на опаковката, за да са ал денте. Отцедете водата и ги разбъркайте с 3 с. л. разтопено краве масло. Подгответе бешамела за заливката. В голяма тенджера разтопете маслото на ниска до средна температура. Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато, за да се получи каша. Добавете млякото малко по малко, като постоянно разбърквате с тел. Когато сосът се сгъсти достатъчно, махнете го от котлона и добавете жълтъците, солта, черния пипер, щипка индийско орехче и настъргания кашкавал. Разбъркайте добре. Намазнете дъното и стените на тава за печене с размери 30х40 см и изсипете по-голямата част от сварените макарони. Поръсете с настърган твърд кашкавал. Равномерно разпределете каймата отгоре. Поръсете отново с настърган кашкавал. Разпределете отгоре останалите макарони. Покрийте всичко със соса бешамел. Може да поръсите с още кашкавал или галета. Печете на 180-200 градуса в предварително загрята фурна 50-60 минути, докато повърхността се зачерви. Оставя се да се охлади половин час, преди да се нареже на парчета.

Сарми с орехи и стафиди

Необходими продукти: 
2 ч. ч. ориз
250 г гъби
50 г стафиди
50 г орехи
1 глава лук
сол, черен пипер, червен пипер
6-7 с. л. олио
30-40 лозови листа
копър

Начин на приготвяне: 
Нарежете лука и го запържете. Прибавете измития ориз и го запържете, докато стане стъклен. Добавете нарязаните гъби и чаша вода. След като течността се изпари, прибавете останалите продукти, разбъркайте добре за 5 минути и махнете сместа от котлона. Попарете с топла вода лозовите листа. Свийте малки сарми. В дълбока тенджера поставете няколко лозови листа, върху тях наредете сармите и залейте с вода да ги покрие. Затиснете ги с обърната чиния. Варете на слаб огън един час. Сервират се студени, гарнирани с лимон и пресен копър.

Гръцка мусака

Необходими продукти:
2 големи патладжана
700 г кайма
2 червени чушки
1 морков
2 глави лук
7-8 скилидки чесън
200 г домати от консерва или 2-3 пресни
5-6 картофа
2 с. л. червен пипер
2 с. л. сух босилек
сол, черен пипер, бахар
За заливката:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно
щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на шайби с дебелина около 1 см. Осолете ги и след като им изтече горчивата вода, ги изпечете на грил тиган до омекване. Нарежете всички зеленчуци на дребно и, без доматите и картофите, ги задушете с малко мазнина до омекване за 5-6 мин. Добавете каймата към тях, както и доматите, и ги задушете още 5-6 мин., като ги разбърквате от време на време. Накрая прибавете подправките и махнете от котлона. Покрийте дъното на тавата с нарязаните на кубчета или шайби картофи. Върху тях изсипете цялата плънка, а най-отгоре наредете патладжаните. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 мин. Когато остане на мазнина, покрийте мусаката със заливката. Печете още 15 мин.

Пълнени чушки с риба тон

Необходими продукти:
6 чушки
360 г риба тон от консерва
250 г кисело мляко
1 с. л. горчица
1 стрък пресен лук
сок от половин лимон
80 г фъстъци
50 г кашкавал
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Разрежете чушките наполовина, махнете семките и ги изпечете в тава на 220 градуса за 20 мин. За пълнежа смесете рибата тон с останалите продукти и подправките. Напълнете чушките, поръсете с настърган кашкавал и печете още 5 мин. на 220 градуса. 

Хит на седмицата

Разядка от патладжан

Необходими продукти:
3 патладжана
3 скилидки чесън
3-4 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
2 с. л. кисело мляко
сол, черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:
Надупчете патладжаните на няколко места с вилица и ги изпечете на 200 градуса за 45 минути или докато омекнат. Обелете ги и ги охладете. Нарежете възможно най-ситно чесън и магданоз. Пюрирайте патладжаните с вилица. Добавете чесъна и останалите съставки и разбъркайте добре. Подправете със сол и черен пипер. По желание можете да добавите накълцани 2-3 печени чушки и 2-3 с. л. майонеза. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме